Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

– Det er i tradisjonelle bransjer i endring det er størst potensial for å skape noe nytt

Øystein Tvedt satset i en bransje hvor jobbene kan stå i fare for å forsvinne.

Øystein Tvedt i Sherpa Økonomi
SATSET I EN USIKKER BRANSJE: Sammen med søsteren Trude, satset Øystein Tvedt på regnskapsbransjen.

Øystein Tvedt gikk mot strømmen, og satset i en bransje hvor jobbene kan stå i fare for å forsvinne. Han har startet regnskapsbyrå.

– Det skremmer de fleste i bransjen at disse jobbene kan forsvinne, men det var det som trigget meg. Det er når noe er i endring det er størst grunnlag for å skape nye løsninger, derfor er regnskapsbransjen spennende, på tross av dødsdommen mange har gitt den, sier Øystein fra kontorene til Sherpa midt i Ålesund sentrum.

I en bransje hvor flere har spådd at opp til 95 % av jobbene skal forsvinne, valgte Øystein Tvedt å satse. Sammen med søsteren Trude Tvedt startet de i 2014 regnskapsbyrået Sherpa Økonomi.

Rett fra skolebenken til gründerbedrift

I 2017 gjorde Business Insider undersøkelser på hvilke jobber som vil dø ut som følge av digitaliseringen. På topp fant man telefonselgere, resepsjonister og på tredjeplass regnskapsførere. Historisk sett blir prosessene til en regnskapsfører gjort manuelt, men digitalisering og robotisering kan effektivisere disse prosessene.

– Om 95 % av regnskapsjobbene skal forsvinne, må bransjen gjennom en enorm endring. Og det er jo da det er mest spennende å gå inn. Det er vanskeligere å gå inn i stasjonære bransjer, mener Øystein.

Sherpa Økonomi ble til i 2014, mens Øystein fortsatt studerte til ved NHH i Bergen. Søsteren hans, Trude, som har bakgrunn fra revisjon og som økonomisjef, hoppet av 08-16-jobben sin og startet opp selskapet i Oslo. Etter studier flyttet Øystein hjem igjen for å etablere selskapet i Ålesund sammen med Sofie Sandvik.

– Sofie kjente jeg fra videregående og studier i Bergen. Hun har alt jeg mangler, så vi utfyller hverandre bra. Jeg tenker at når det gjelder hvem man jobber med, er man som regel altfor glad i å velge folk som er lik seg selv, men jeg har god erfaring med å gå andre veien.

Øystein Tvedt (28)

  • Har studert siviløkonomi ved NHH i Bergen.
  • Medgründer og styreleder i regnskapsbyrået Sherpa Økonomi.
  • Medgründer i bagID – en digital bagasjetag som sporer, gir deg varsel underveis på reisen og når bagasjen ankommer bagasjebeltet, har tyveribeskyttelse, sparer tid og er miljøvennlig.
  • Medgründer i Tau Tech:På 80-tallet var det store satsinger på fangst av haneskjell i norske farvann, men da med en ødeleggende fangstmetode som ble ulovlig i 1992. Nå utvikler TAU Tech en teknologi for å høste de glemte skjellene.
  • Har siden han var 16 år drevet mye med lokalpolitikk på si. Sitter i Bystyret i Ålesund, og gikk rett fra skolebenken til å bli Høyres ordførerkandidat i Ålesund i 2015.
SHERPA ØKONOMI: I en bransje hvor flere har spådd at opp til 95 % av jobbene skal forsvinne, valgte Øystein Tvedt (t.h.) og søsteren Trude Tvedt (t.v.) å satse. Her sammen med bedriftsrådgiverne/regnskapsførerne Sondre Stiklestad og Sofie Skeide Sandvik.
SHERPA ØKONOMI: I en bransje hvor flere har spådd at opp til 95 % av jobbene skal forsvinne, valgte Øystein Tvedt (t.h.) og søsteren Trude Tvedt (t.v.) å satse. Her sammen med bedriftsrådgiverne/regnskapsførerne Sondre Stiklestad og Sofie Skeide Sandvik.

En kompetanseleverandør for kundene

I dag teller Sherpa ni ansatte – alle med base i Ålesund, utenom Trude, som holder til i Oslo. Sherpa Økonomi har en snittalder på 28 år, kanskje den laveste i bransjen, og har i tillegg flere studenter inne på deltid.

Helt siden oppstart har de jobbet med å digitalisere regnskapsfunksjonene, og er i dag en totalleverandør av økonomitjenester. De jobber utelukkende med å effektivisere produksjonen, og fungerer samtidig som en kompetanseleverandør for kundene sine.

– Som regnskapsfører får man full innsikt i regnskapet til selskap, små eller store. Vårt mål er at vi kan være økonomifunksjonen de trenger. Siden bokføringen automatiseres og prosessene digitaliseres, får vi mer tid til å analysere og formidle data. Vi ser at det er flere og flere som opererer på denne måten, og at det er et enormt taktskifte nå. Likevel er det ikke mange andre helt nye selskaper som jobber slik som oss, men man ser at de tradisjonelle selskapene satser mye på å omstille seg. Så det er god plass til oss her i regionen, forteller Øystein.

Sherpa Økonomi også en gründerbedrift

I tillegg til rollen sin i Sherpa, er Øystein også medgründer i to andre store gründerprosjekter: den digitale bagasjelappen bagID, og Tau Tech, som har utviklet en nye fangstmetode for å høste det Tvedt kaller glemte kamskjell. Da er det nesten lett å glemme at Sherpa Økonomi også er en gründerbedrift.

– BagID og Tau Tech er typiske gründerprosjekter, men det er viktig å huske at for eksempel et regnskapsfirma også er det. Jeg må innimellom minne Sofie på at hun er gründer, sier han og ler.

Selskapet har fortsatt kundebase og fokus i Oslo, men har et stort vekstpotensial på Sunnmøre. De har en modell som fungerer godt, for i den digitale verden spiller det liten rolle hvor man fysisk har kontorer.

– Vi har kunder som fortsatt etter to år ikke visste at vi satt i Ålesund. Vi har hatt god erfaring med å ha kontorer her i byen, og serve Oslo-markedet herfra. Men vi har store ambisjoner om å vokse her, forteller Øystein.

Øystein Tvedt i Sherpa Økonomi
EN DEL AV ET VOKSENDE GRUNDERMILJØ: – Gründermiljøet vokser voldsomt, også her i Ålesund, sier Øystein. Han er også medgründer i den digitale bagasjelappen bagID, og Tau Tech, som har utviklet en nye fangstmetode for å høste glemte kamskjell.

Likevel kan det være vanskelig å knytte til seg kunder, som handler mye om nettverk og politikk, men også næringslivet. Øystein ble overrasket over hvor vanskelig det var å selge seg inn til det lokale næringslivet – før selskapet deres var ordentlig etablert.

– Vi har brukt mye tid på aktivt salg. Etter hvert tok noen sjansen på oss her på Sunnmøre, som var nok til at vi kunne etablere en god bedrift. Regnskap er relasjonsbasert salg, og det er ytterst få som tar til seg en regnskapsfører og knytter tette bånd uten at man har referanser å vise til. I begynnelsen måtte vi aktivt ut og selge, men nå har vi en mer naturlig tilvekst. Det gir en følelse av etablering, og vi kan puste lettere ut.

Øystein sine fem tips til andre gründere

  • Ikke vær alene om det. Jeg kunne aldri funnet på å gründer alene. Finn noen som er annerledes enn deg og som utfyller deg
  • Ikke psyk deg opp til et investormøte som om det var et forhandlingsmøte. Er det det, er vår erfaring at det er feil investor. Du må være veldig ærlig, for noe annet er ekstremt kortsiktig. En investor på feil premisser vil slå tilbake
  • Det er vanskelig å være gründer. Du begynner på null, og det er veldig mye som skal på plass før du er i mål. Du må være ekstremt fokusert på det du jobber med til enhver tid. Hva er viktigst akkurat nå? Det er mange som går seg vill der
  • Selv om målet er langt borte, og du bare har en vag idé om hvordan det vil se ut, har det vært alfa omega for meg og mine prosjekter å jobbe med de riktige tingene til riktig tid. Det er dumt å bruke opp tid, penger og ressurser på det som er 1-2 steg frem

Å være gründer i en mindre by

Øystein tror det er annerledes og kanskje mer utfordrende å være gründer i en by som Ålesund enn i de større byene, som Oslo. Der blir man en del av et større gründermiljø med folk i samme situasjon, på samme stadiet og med samme problemer og erfaringer. Likevel ser han også fordelene ved å være utenfor hovedstaden.

– Vi har vårt eget miljø her, hvor vi deler kontorer med andre etablerte selskaper innen fiskeindustrien samt IT og barnehager. Det har mange fordeler, og vi lærer av selskapene som driver med andre ting enn oss. Gründermiljøet vokser voldsomt, også her i Ålesund. I tillegg har man etablerte institusjoner som Innovasjon Norge som gir støtte, SINTEF og ÅKP som offentlig inkubator.

– Vi har fått mer enn nok av støtte. En annen fordel med å starte på et mindre sted, er at det kan være mindre konkurranse, og det er lettere å skille seg ut, legger han til.