Aksjeamatør stakk av med seieren

Ken Bjerkeli takker tegneseriefigueren Kjell.

Aksje-NM 2018
VANT AKSJE-NM: Ken Bjerkeli prøvde seg i Aksje-NM for første gang, som gikk over all forventning.

Aksje-NM har etablert seg som en veldig populær konkurranse, og skaper massivt engasjement i ukene den pågår. Familier konkurrerer mot hverandre, skoler lager store ligaer med egne premier, og både ekspertligaen og studentligaen har enorm prestisje.

Alle deltakerne får 100.000 fiktive kroner de bruker i konkurransen for å handle på Oslo Børs. I år gikk konkurransen fra 1. til 23. mars med rundt 13 000 deltakere, og det er deltakeren med høyest avkastning når konkurransen er over, som stikker av med seieren.

Har troen på energisektoren

Årets vinner ble Kenguru20, eller Ken Bjerkeli, fra Fredrikstad, som deltok for aller første gang. Han hadde lest om konkurransen på E24 sine sider, og tenkte det kunne være morsomt å se “hvor langt ned han havnet”. Ken har lenge hatt en interesse for økonomiske artikler, og begynte å sette seg inn i aksjer for en del år tilbake.

Ken Bjerkeli

  • 51 år gammel, gift og en sønn på 17 år
  • Jobber i IT-bransjen
  • Driver med stisykling, fotball, alpint og sjøørret-fisking på fritiden

– Mitt aller første aksjekjøp var på 2000-tallet og i dotcom-perioden. Da var jeg blant annet innom Opticom-aksjen, som gikk fra å ha en børsverdi på nesten 30 milliarder kroner til å gå i oppløsning, siden de aldri klarte å lansere noe produkt. De siste årene har jeg tenkt mer langsiktig, og det har fungert veldig bra for meg.

Privat har Ken samlet aksjene sine hovedsakelig innenfor energisektoren. Han tror etterspørselen etter energi generelt vil være sterk og økende i de fleste globale regioner i lang tid fremover.

– Når det gjelder fossil energi tror jeg at veldig lav leteaktivitet, og dermed få nye funn i denne sektoren de siste årene, vil gi økt ressursbruk de nærmeste årene. Det tror jeg vi gi olje- og gassaksjer en fin reise i årene fremover.

Dette er Aksje-NM

  • En gratis konkurranse arrangert årlig av E24 siden 2009.
  • Konkurransen markedsfører mot folk som normalt sett ikke handler i aksjer, som en slags myk start til aksjemarkedet.
  • Du får utlevert en sum fiktive penger på 100.000, som kan brukes til å handle aksjer på Oslo Børs. Aksjekursene vises i sanntid på E24s sider.
  • Det kåres ukevinnere og en hovedvinner. Deltageren som har høyest avkastning ved konkurransens slutt vinner.

Litt teft og mye flaks i Aksje-NM

Strategien Ken bruker på privaten, troen på energi-aksjer, tok han med seg inn i spillet. Likevel mener han at for å ha en sjanse i Aksje-NM må man også satse litt spekulativt. Og akkurat der hadde han litt flaks.

– Det var veldig artig og ikke minst spennende å være med, spesielt i innspurten. Det var litt action på en aksje som jeg ikke hadde, som gikk opp rundt 50 prosent nest siste dag av konkurransen. Det gjorde at jeg tapte forspranget jeg hadde i midten av siste uken.

En annen deltaker i Aksje-NM er Kjelltech, enkeltmannsforetaket til Kjell fra tegneserien Lunch. Gjennom konkurransen kom han med ulike tips, som man med fordel kunne ta med en klype salt. Blant annet hadde han et mål om å høre hva ekspertene tenkte, og så gjøre det motsatte av hva de trodde. Likevel ble Kjelltech en støttespiller for Ken.

– Da det stormet som mest rundt Norsk Hydro og problemene rundt utslippene i Brasil, hadde aksjen deres, NHY, fått mye juling. Da mente Kjelltech at nå kunne det bare gå én vei – nemlig oppover. Da kjøpte jeg like greit litt NHY og fikk en liten fortjeneste der, forteller han.

Ken hadde ikke i sin villeste fantasi sett for seg at han skulle vinne, og understreker at utfallet av konkurransen er litt tilfeldig, fordi den går over en veldig kort tidsperiode.

– Man må ha litt teft og mye flaks for å kunne vinne denne konkurransen. Men selvfølgelig var det gøy å klatre helt til topps. Spesielt med tanke på at det er mange som jobber med aksjer i det daglige blant de tretten tusen andre deltakere!