Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

Slik får du en skarpere hjerne

Hjerneforsker og stjerneforfatter Kaja Nordengen vil at vi skal ta hjernen på alvor. Her gir hun oss fem tips for å skjerpe vårt viktigste verktøy.

-Før trodde man at hjernen bare var formbar hos barn, men nå vet vi at hjernen er formbar hele livet.

Den er kanskje noe av det mest dyrebare vi har. Allikevel er det få som vet hvordan man tar vare på den. Dette vil hjerneforsker og stjerneforfatter Kaja Nordengen gjøre noe med.

Med sakprosabøkene ‘Hjernen er stjernen’ og ‘Hjernetrening’, som begge har nådd toppen av bestselgerlistene, har hun blitt en av Norges fremste formidlere av den grå materiens mysterier.

Selv kaller hun hjernen for kroppens CEO, og som en enhver CEO er det viktig at hjernen alltid tilpasser seg nye utfordringer og lærer.

– Jo mer vi bruker hjernen, jo robust blir den. Hvordan du bruker hjernen din gjennom livet, vil påvirke hvor motstandsdyktig den er mot sykdom, også demens, forteller Kaja.

Hjernen er en lærings-ekspert, og i tillegg til at hjernetrening er sunt, så vil den faktisk gjøre deg bedre på det du trener på. Øvelse gjør mester!

– Vi har mest å vinne på å trene på det vi er dårligst til. Ved å trene på noe spesifikt, som motorikk eller språk, så vil man i tillegg til helseeffekten med en mer robust hjerne også kunne utnytte de nye språkferdighetene i hverdagen.

Trenger du og hjernen din en utfordring. Sjekk ut våre coaching og karrieresjekker!

Hva skjer når man trener hjernen?

Effekten av hjernetrening kan sees på hjernen med det blotte øye, eller den blotte MR-maskin, om du vil. Hver gang vi lærer oss noe nytt dannes det nye kontaktpunkter mellom nerveceller i hjernen. Jo mer du bruker de små grå, og jo mer variert du bruker de, jo mer forgreinet blir nervecellene.

– Dette skjer faktisk i så utstrakt grad at det blir målbart tykkere hjernebark.  

Om du derimot du lar hjernen sitte på den metaforiske sofaen hele dagen, forsvinner de hardt tilegnede nervecellekontaktene. Du har kanskje sett håndskriften sakte forvitre til kråkeskrift etter mange år bak tastaturet. 

For å holde hjernen vedlike kan du like godt komme deg opp av den faktisk sofaen, fordi opptrening av fysiske ferdigheter er også hjerntrening.

– Når fotballspiller Jan Åge Fjørtoft har trent opp venstrebeinet, eller nevrokirurgene har eksepsjonelle fingerferdigheter med like mye bruk av høyre og venstre hånd, så er det også takket være godt trente hjerner.

Akkurat som man ikke blir sterk i leggen av å trene biceps, er også hjernetrening er spesifikk.

– Hos de aller fleste vil man derfor ha områder man har brukt mye og variert og områder der man har utfordret seg selv lite. Det viktigste er derfor å generelt søke utfordringer og søke vekk fra minste motstands vei.

Tips for en skarpere hjerne

Hvis man skal komme i god form, hjelper det ikke å kun trene. Slik er det med hjernen og. Her er Kaja Nordengens fem tips for en skarpere hjerne:

1. Legg til rette for god søvn

2. Tren fysisk

3. Spis sunt

4. Fjern stressfaktorer

5. Tren hjernen

Hvordan trener du hjernen, Kaja?

– Min aller beste hjernetrening er nok å jobbe som hjerneforsker og lege. Jeg er heldig som får lov til å utvikle meg og stadig lære nye ting i jobben min, og det er også godt for hjernehelsen. Jeg utfordrer også hjerne, for eksempel ved å parkere på det som er (for meg) vanskelige steder.