Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

Fra mediegründer til mediesjef

– Det er som med poker – på et tidspunkt går du all in.

Gard Lehne Borch Michalsen er leder i E24.
FRA MEDIER24 TIL E24: I sommer takket Gard ja til stillingen som leder i E24 etter nesten fire år som gründer og leder for Medier24.

– Jeg har aldri hatt noen bestemt plan om hvor jeg skulle, og skal ikke gi noen karriereråd, akkurat. Jeg har ikke hatt noen mål, men kanskje en retning. Du kan ikke planlegge når ting skjer, for du aner jo ikke hvor og når mulighetene kommer.

Gard Lehne Borch Michalsen (33) har jobbet i avis siden han var 14 år. Han har ingen grad av utdanning – om man ser bort fra ett år på Forfatterstudiet i Bø. Selv om han har vurdert å ta litt fag på siden, har han liksom aldri kommet i gang med det.

Det er først i dag han føler på det – at det kunne være lurt med en økonomiutdannelse i bunn. Siden august i år har han vært sjef i E24 – Norges største nettavis for økonomi og næringsliv.

– Det er nok en kombinasjon av å både burde og trenge, men samtidig har jeg lært og kan lære på andre måter. Jeg leser bøker, deltar i debatter og hører på podcaster, men jeg er nok tidenes første leder i finanspressen uten utdanning.

Til Oslo for å gjøre minst mulig

Gard hadde ingen plan om å bli journalist, men hans far var redaktør i Andøyposten, så han har nærmest vokst opp i lokalavis.

– Jeg kunne skrive. Jeg var frilanser i ungdomstiden, og fikk min første faste jobb i Bladet Vesterålen som 18-åring. Da var det et enkelt valg å slutte på videregående, og jeg er jo en del av den mørke statistikken av mannlige dropouts.

Sommeren 2014 sa Gard opp jobben som ansvarlig redaktør og daglig leder i den Amedia-eide lokalavisen Finnmarken. Etter bare ti måneder i stillingen – under en hektisk periode med utredninger og omorganisering. Han forlot jobben uten sluttpakke, tok en tre måneders ferie, flyttet til Oslo, frilanset litt, søkte noen jobber, og gikk inn i en halv stilling som journalist i nettstedet iLaks.no.

– Jeg ville til Oslo for å gjøre minst mulig. Jeg dro dit med minsamboer som skulle studere, og jeg skulle jobbe litt som frilanser. Som leder hadde jeg nettopp vært gjennom mange kutt og nedskjæringer, og tenkte «vil jeg egentlig drive med dette?». Det er en viktig del av det å jobbe i media og å være leder, men jeg var usikker på om jeg ville være toppleder. Det endte jo med at jeg startet noe nytt.

Gard Lehne Borch Michalsen (33)

  • Fra Andøya, bor i Oslo
  • Leder for E24
  • Gründer og tidligere leder for Medier24
  • Har også jobbet i og ledet blant annet SortlandsAvisa, Vesterålen Online og Finnmarken
INGEN BESTEMT PLAN: Gard har aldri hatt noen bestemt plan eller mål om hvor han skulle, men likevel en retning. I sommer gikk han som leder i Medier24 til E24.
INGEN BESTEMT PLAN: Gard har aldri hatt noen bestemt plan eller mål om hvor han skulle, men likevel en retning. I sommer gikk han som leder i Medier24 til E24.

– Det viktigste er å bygge posisjon

For etter en periode som journalist for iLaks.no, kom han frem til at dette ville han gjøre selv også – starte og drive nettavis. Men hva skulle han skrive om? Jo, mediebransjen. Den kunne han. Han brukte tre-fire dager på å sette opp siden selv, satte seg ned og begynte å skrive.

–Som bransjenettsted finner man mange nyheter hos andre, som man plukker opp og kan skrive om. Det var bare meg, ingen å gå i møter med, og jeg hadde all tid i verden. Jeg hadde heller ingen utgifter, men solgte en bil for å ha noe å leve av. Jeg delte sakene på Facebook og opprettet en side for Medier24 også. Dette var jo tilbake i 2014, og det var lettere å nå ut med innholdet sitt på Facebook. Det funker ikke like godt i dag, og det hadde heller ikke funket for 10 år siden.

30.000 var innom siden den første måneden. Han er helt klar på at Facebook er et virkemiddel for å lykkes, og ser på en verden uten SoMe som vanskelig.

–Det føltes som en blogg i starten, men gjennom å levere godt innhold, ble Medier24 fort sett på som en seriøs nettavis. Oppfatningen endret seg kjapt gjennom det første året.

Hvordan var det å være sin egen sjef?

–Det var veldig gøy, og en sjarm alle som har startet en bedrift har kjent på. Det er noe magisk over den første tiden. Du kan gjøre akkurat de tingene du synes er viktig den dagen. Det var en god følelse å gå fra å drive en større lokalavis til å starte noe nytt. Men sjarmen går fort over, og det blir fort fullt i kalenderen og innboksen. Du må prioritere knallhardt og skrive de viktigste sakene. Du kan ikke selge noe du ikke har, du må levere journalistikk og bygge merkevaren for å selge videre. Den viktigste jobben er å bygge posisjon.

Det er som med poker – på et tidspunkt blir du så interessert at du ikke kan snu, og du går all in i intervjuer og hele prosessen.

Gard Lehne Borch Michalsen, sjef i E24

Fra Medier24 til E24

Høsten 2016 ansatte Gard for første gang, etter halvannet år helt alene i bedriften. Han hadde ingen plan da han startet – heller ikke om å vokse.

I dag teller Medier24 fire ansatte. Gard er ikke en av dem. Ivår ble han nemlig kontaktet av E24 og invitert med på en prosess. Han tenkte, som han alltid har gjort, at man kan ikke planlegge karriere. Bare et par uker etter at Medier24 hadde lansert brukerbetaling, begynte intervjurundene.

– Det var strengt tatt litt for tidlig, siden vi nettopp hadde lansert en ny tjeneste. Jeg gikk på intervju, ble nysgjerrig, og så interessert. Det er som med poker – på et tidspunkt blir du så interessert at du ikke kan snu, og du går all ini intervjuer og hele prosessen.

– Jeg meldte formelt fra til kollegene mine samme dag som jeg skulle skrive kontrakt. Alle ble først og fremst overrasket, inkludert meg selv. Ingen trodde det skulle skje, men det gikk over i at «vi klarer dette».

Da det ble kjent at Gard skulle slutte, lurte mange på hva som ville skje med Medier24.

– Når du starter noe selv, knyttes bedriften til deg som gründer. Men jeg hadde sett alt fra innsiden, og hadde full tro på at gjengen kunne ta over. Jeg visste mer om mine ansatte og hva de har bidratt med enn noen andre.

Allerede da Gard startet Medier24, visste han at han en dag skulle slutte – at det ikke var noe han skulle drive med hele livet. I ansettelsesprosesser så han etter folk som en dag kunne ta over – slik som Erik Waatland – som i dag er ny redaktør.

DRØMMEJOBBEN SOM MEDIESJEF: Gard har funnet seg godt til rette hos E24 i Akersgata 55, og har planer om være der han er i overskuelig fremtid.
DRØMMEJOBBEN SOM MEDIESJEF: Gard har funnet seg godt til rette hos E24 i Akersgata 55, og har planer om være der han er i overskuelig fremtid.

Mer leder, mindre «hands on»

Nå hadde Gard mer lyst til å være leder, og drive med ledelse, utvikling og strategi. Siden 1. august i år har han vært på plass i Akersgata 55, der han leder en redaksjon på rundt 35 journalister og redaktører, deltar på alle morgenmøter og er tett på innholdet, men ikke gjennom å redigere og publisere alt selv – slik som han gjorde før.

– Det gjelder å finne en måte å være tett på produktet, uten å være tett på publiseringene. Men man venner seg fort til det.

Gard har hatt en bratt læringskurve siden sommerdagen i august, og kanskje spesielt i begreper. Tidligere i høst satt desken etter et rentemøte og snakket om renten som hadde blitt hevet. I en sak uttalte en analytiker at Norges Bank nye rentebane var «utrolig duete».

– Skulle det være «dustete», tenkte jeg. Det måtte jo være feil. Så fikk jeg vite da, at «duete» er en betegnelse på oppfatningen om at renten bør holdes lav, og at «haukaktig» er en betegnelse på oppfatningen om at rentene må holdes høye eller settes opp for å kontrollere inflasjonen.

– Det endte med at vi skrev forklaringen på ordet i saken, fordi det er jo garantert andre som lurer på det. Det er viktig å huske at vi har mange lesere som ikke er hardcorefinans. Du har han som jobber nede på Aker Brygge og er innom 10 ganger i timen for å sjekke børsen, til de som klikker seg inn fra VG. Vi skal skrive for alle typer.

De kontaktet meg ikke for at jeg skulle skrive så mange børskommentarer, i alle fall.

Gard Lehne Borch Michalsen, sjef i E24

Skal være mediesjef i E24 i overskuelig fremtid

I avskjedsgave fra Medier24 fikk Gard boken «En innføring i samfunnsøkonomi». Han har ikke lest den ennå, og for å ta det tilbake til dette med behovet for utdanning, har Gard kommet med følgende konklusjon:

– Den beste læringen innenfor finans og økonomi, er å være med i redaksjonen. Å lære gjennom dem som kan.

I dag har Gard drømmejobben. Ambisjonen for E24 er å vokse enda mer i årene fremover. Nå jobber de med nye mål, i et langt perspektiv, hvor den unike posisjonen til E24 skal utvikles og bli enda viktigere for leseren. Målene de har satt seg kan ikke nås på en dag, og Gard har planer om være der han er i overskuelig fremtid.

–Man har jo en naturlig ydmykhet når man får et tilbud som dette. Er man klar for det? Jeg tror noe av grunnen til at E24 kontaktet meg var at jobben vi skal gjøre fremover ligner på det vi jobbet med i Medier24. Vi skal vokse og få til mye, uten at vi har ubegrenset ressurser. Når du kommer fra et mindre sted til en mellomstor avis, ser du glasset som halvfullt. Er det omvendt, ser du glasset som halvtomt. Det er noe med det.

– De kontaktet meg ikke for at jeg skulle skrive så mange børskommentarer, i alle fall. Men vi får se, det kommer kanskje det også.