Vi blir faktisk litt dummere av å ha ferie

Har du inntatt solsengen og koblet helt ut? Her kommer et lite uromoment: det kan gå nedover med IQ-en mens du ligger der og slapper av.

I FERIEMODUS: Slik opprettholder du IQ-en din på ferie.

Den føles oftest skikkelig fortjent, denne velsignede sommerferien. Den som skal tine oss ordentlig opp etter lang dags ferd mot lysere tider. Og som skal sørge for at vi klarer oss gjennom høsten og den uunngåelige vinteren. Så hvorfor helle malurt i begeret? Vel, det er jo ikke nødvendig, men kanskje blir starten på høsten noe lettere hvis du holder hjernen – og for så vidt kroppen – ørlite i aktivitet. Med andre ord, ta noen pauser fra den solsenga.

Ifølge Illustrert Vitenskap viser forskning at inaktiv ferie er den største IQ-poengslukeren. Hjernecellenes volum kan skrumpe med hele 15 prosent på grunn av alkohol. Tilbringer du sommeren under en palme, med late dager på solsenga og plasking i bassenget som eneste adspredelse, kan dette faktisk gjøre at du kommer hjem med lavere IQ enn da du dro.

Les en god bok

IQ-en begynner å dale allerede når du forlater jobben.

Det som skjer er at hjernecellene gisper etter oksygen på grunn av inaktivitet. Ifølge professor Siegfried Lehrl ved Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg gir inaktivitet oksygenmangel i hjernen og nedsetter dermed nervecellenes funksjon. Skal du da leve det gode, late liv i rundt 14 dager, kan IQ-nivået ditt rase ned med hele 20 poeng!

Men slapp av, det finnes råd mot dette ferietapet av IQ. Ifølge hjerneforsker Kaja Nordengen er det mye forskjellig hjernetrim du kan gjøre for å opprettholde IQ-en din. Hjernen holdes også i gang ved å prøve krefter med nye aktiviteter i bare 15 minutter om dagen.

Hos Plusstid tipser Nordengen blant annet om at det ved å lære noe nytt, som å finne veien på nye steder, prøver nye middagsoppskrifter eller teste ut en ny hobby eller aktivitet, dannes det nye nerveceller i hjernen.

Reiser dere utenlands, kan det for eksempel være lurt å lære seg noen ord eller setninger på et nytt språk. Her kan gratis-appen Duolingo være et godt hjelpemiddel. Også det å lese vil ifølge Nordengen være nyttig å gjøre på ferie. Når du leser, bruker du hjernebarken, som er den delen av hjernen der vi har de høyere funksjonene våre – det som gjør mennesker til mennesker.

Så har du spart opp en bunke bøker du tenkte å lese i sommer, har du nå enda en god grunn til å jobbe deg gjennom bunken.

Sørg for trening, variert kosthold og hvile

Det kan dessuten være bra å holde aktivitetsnivået oppe. Trening bidrar til frigjøring av vekstfaktorer, som igjen stimulerer nye nervecelleforbindelser i hjernen. Og en løpetur langs stranden, er kanskje ikke så ille. Også det du putter i gapet har betydning. Selv om det er ferie, gjør du deg selv en tjeneste å opprettholde inntaket av grønnsaker, fisk, frukt og nøtter. Et variert kosthold er også viktig for hjernen!

Og selv om det heter at du ikke skal «sova burt sumarnatta», kan det være greit å sørge for noen timer på puta. Viktig er det i hvert fall. Hjernen må nemlig hvile, så nok søvn er helt nødvendig. Ikke bare for at den skal fungere på sitt beste, men faktisk også for at den ikke skal ta skade, ifølge Nordengen.

Prøv også å ha en ferie der du har god tid til å være med venner og familie, uten stress og tidsfrister. Stress er ikke bra for hjernen – særlig om det blir altfor mye av det.

Og om du skulle lure – tilstanden med lavere IQ er ikke permanent! Ifølge Illustrert Vitenskap er IQ-en tilbake på normalt nivå etter fire dager på jobb.

God sommerferie!

Tommelfingerregler for hjernetrim:

  • Hjernen liker utfordringer
  • Øv dere på nye språk. Last ned gratis-appen Duolingo
  • Trening styrker både kroppen og hjernen
  • Ikke glem å spise sunt, samtidig som det er lov å kose seg
  • Finn måter å øve konsentrasjonen, som bygging av Lego eller lesing
  • Pass på at dere sover nok. Hjernen trenger hvile
  • Kilde: Plusstid.no