Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

Så lenge bør du bli i jobben din (og hva du kan lære av de som bestiger høye fjell)

Til deg som lurer på dette med karriere og klatring: Hvor ofte bør du bytte jobb – og hva er egentlig for ofte?

UNG I FINANS: Styreleder Ine Oftedahl har fått gjennomført en undersøkelse blant sine medlemmer i Ung i Finans. De fleste sier at man bør bli i sin første jobb i 2-3 år.

«Den som kontinuerlig arbeider seg oppover, blir svimmel en vakker dag». Til deg som lurer på dette med karriere og klatring: Hvor ofte bør du bytte jobb – og hva er egentlig for ofte?

Sitatet over kommer fra den tsjekkiske og franske forfatteren Milan Kundera. Om han selv var glad i høyder, vet vi ikke, men han er inne på noe som er like viktig på vei opp karrierestigen som på vei opp Everest. Akkurat dét skal vi komme tilbake til.

Nå drikker vi nemlig kaffe med Ine Oftedahl, styreleder i Ung i Finans. Rundt oss ruver finansinstitusjonenes tinder i Barcode og utenfor bekrefter travle typer at ferien er over.

– I dag er det blitt så lett å bytte jobb. Og kanskje er det også forventet av omgivelsene dine: Har du vært i en jobb i fem år, ja, da må du passe på så du ikke gror fast, sier styrelederen. Hun tror det er mye stress blant unge tidlig i karrieren.

Hva tror de unge i arbeidslivet?

Ifølge en undersøkelse utført av Ung i Finans sier over 50 prosent av de spurte medlemmene at man bør bli i sin første jobb i minst 2 år. Videre sier 20 prosent at 3 år er et minimum og 7,5 prosent sier minst 4 år.

– Jeg er litt overrasket over hvor mange som har en tydelig tanke om hvor lenge man bør bli i en jobb, og hva som er for kort, sier Ine.

Bare 10 prosent sier at man bør bli opptil ett år i sin første jobb.

– På ett år har du ikke rukket å bygge nettverk, blitt kjent med bedriftskulturen, den interne politikken eller å navigere mellom mennesker og avdelinger. Man må gi det litt mer tid, mener Ine.

Marit Solberg i Karrierehuset.
Marit Solberg i Karrierehuset.

Undersøkelsen viser at det er enighet blant de spurte om at man bør bli i en jobb i 2-3 år. Det er et tall som går igjen flere steder, også i stillingsutlysninger fra arbeidsgivers side.

– Fenomenet «2-3 år» starter allerede på studiet. Da lærer man at man bør være minst to år i den første stillingen, og samtidig stilles det spørsmål om man bør bli så mye mer enn tre år. Dermed blir det en slags «default» med en balanse mellom det å virke lojal, samtidig som at du har tenkt på den strategiske klatringen, sier Ine.

Ingen lett sak for ferske i arbeidslivet.

Tenk strategisk – med både hjertet og hjernen

Marit Solberg er seniorrådgiver ved Karrierehuset og jobber daglig med mennesker som er på vei inn og ut av jobber.

– Den første jobben handler om å få erfaring. Overgangen fra studie til arbeidsliv er ganske stor, og for mange innen finans har studieløpet stort fokus på karakterer og vitnemål. Den overgangen tenker jeg påvirker hvor lenge man blir, sier Marit.

Lurer du på om du er i riktig jobb? Hos oss får du tilgang på flinke veiledere.

– Men så går man over i en fase der man har funnet litt mer ut hva man trives med og har fått en bedre forståelse for roller og hvordan bransjen fungerer, forklarer seniorrådgiveren.

– Men det viktige er hva du ønsker å jobbe med, fremfor fokuset rundt hvor lenge du skal være ved en arbeidsplass.

Marit Solberg

Etter den første jobben, hvor lenge bør man så bli?

– Generelt hopper folk hyppigere nå enn før. Og har du en drøm om å bli CEO, er det noen valg som er viktigere enn andre; du skal ha vært innom visse bransjer, visse roller og du må vise til noen tall. Da er det spesielt viktig å ha en strategi for jobbskiftene for å sikre at du får den nødvendige erfaringen som rollen krever, forklarer Marit som et eksempel. 

– Men det viktige er hva du ønsker å jobbe med, fremfor fokuset rundt hvor lenge du skal være ved en arbeidsplass.

Tenk derfor på den røde tråden i CV-en din. Den skal si mer om deg og dine interesser enn varigheten ved arbeidsplassen.

– Bruk arbeidsoppgavene som en pekepinn og still deg selv spørsmålet om du får utviklet deg som du vil? Det vil for eksempel være meningsløst å bli fem år ved en arbeidsplass om du ikke kommer deg videre, påpeker Marit.

Hva er for kort?

Hva om du ikke liker jobben din og hver dag er en kamp mot klokken og motivasjonen? Hvordan tar det seg ut på CV-en om du bytter jobb etter kort tid? Og hva er for kort tid?

– Det kommer veldig an på arbeidsforholdet før der igjen. Du har råd til et kortere arbeidsforhold på CV-en. Alle kan gjøre feil, spesielt når man er ung, og det kan være krevende i starten. Men har du mange korte arbeidsforhold, har du også et forklaringsbehov. Da begynner den som ansetter å lure, forklarer karriereveilederen.

– Alt under ett år synes jeg generelt er for kort, om det da ikke skulle være helt åpenbart at jobben er fullstendig skivebom, eller du får et tilbud du absolutt ikke kan si nei til, legger Ine i Ung Finans til.

Ta praten med sjefen

Ine har selv hoppet mellom flere stillinger på sine 4,5 år i bransjen, men da innen samme selskap, DNB. Hun har gjort seg noen essensielle erfaringer underveis.

– Senk skuldrene og gi det tid. I de fleste tilfeller er det mye som kan gjøres før man tar skrittet og bytter jobb. Det kan være vanskelig å være åpen med sjefen om både lønn, oppgaver og at du tenker strategisk på karrieren din, men er man det er det kanskje mye som kan gjøres fra bedriftens side. Å ansette er kjempedyrt – de vil gjerne holde på folk, sier hun og legger til:

Mount Everest er et av verdens største fjell. For å nå toppen, må du være veldig tålmodig. FOTO: Unsplash
Mount Everest er et av verdens største fjell. For å nå toppen, må du være veldig tålmodig. FOTO: Unsplash

– Den utålmodigheten og rastløsheten tror jeg ikke vi snakker nok om. Ofte kommer det som en overraskelse når folk slutter. Trivdes de ikke?

Styrelederen tror påvirkningen fra sosiale medier smitter over på arbeidslivet. Der får du daglig opp kretsens egne jobbytter (og andre karrierehopp). Sin egen rastløshet tok hun opp med sjefen ganske tidlig.

– Det var ikke veldig gøy å sitte der og si at jeg har maur i rumpa, men det har kun hatt positiv innvirkning.

Erfaring og Everest

Så hva kan man lære av dem som bestiger høye fjell? Jo, tålmodighet. Eller akklimatisering, som det også heter. På Everest handler det om at kroppen skal tilvenne seg omgivelsene og den tynne luften. I arbeidslivet handler akklimatiseringen om at du skal bli trygg og kjent. Begge deler tar tid. Kanskje mer tid enn mange unge føler at de har, og mer enn ett år, skal vi lytte til ekspertene.

– Det er noe med det at man skal rekke å bli trygg for å kunne levere. Man har gjerne opparbeidet seg selvtillit gjennom gode resultater og gode tilbakemeldinger, forklarer Marit.

Ine er overrasket over at ikke flere i undersøkelsen svarte «vet ikke», når de ble spurt om hvor lenge de trodde de ville bli i sin nåværende jobb.

– Det er jo egentlig det «riktige» svaret. For det kommer jo veldig an på jobben og bedriften og omgivelsene. Det skjer så mye i en bedrift at det nesten kan være farlig å ha en mental innstilling om at man ikke skal være der mer enn 2-3 år. Da begynner du ubevisst å ta kortsiktige valg, sier hun og foreslår heller følgende:

– Lag heller din egen strategi, og ha den med deg på tvers av arbeidsplasser, avdelinger og selskaper. Da når du din egen topp og er akkurat der du skal være i arbeidslivet.