Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

– Vi må ikke være så redde for å feile

Jobben til Alina og Mathilde har en kvinneandel på 3-5 prosent. De ønsker seg flere kvinnelige kolleger.

Alina Dobrica og Mathilde Nordby Jensen er fondsforvaltere i DNB Asset Management
FONDSFORVALTERE I DNB ASSET MANAGEMENT (f.v.): Mathilde Nordby Jensen (25) forvalter indeksfondet DNB Indeks Europa og Alina Dobrica (26) forvalter DNB Indeks USA. Bransjen deres har en svært lav kvinneandel, og det ønsker de å gjøre noe med.

– Det er like lett for en kvinne å bli flink som det er for en mann. Bransjen er ikke i nærheten av å være så tøff som det kan se ut som, sier Alina Dobrica (26), fondsforvalter i DNB.

– Vi burde lære litt av menn – mange av dem er ikke så redde for å feile, og de har skjønt at det er viktig for å oppnå suksess. Det burde vi også skjønne, once and for all.

15. august i år endret DNB Europa og DNB USA investeringsstrategi, og ble indeksfond. Frem til da hadde fondene blitt aktivt forvaltet, med mål om å prestere bedre enn markedsutviklingen. Fondene fikk også nye forvaltere, hvor DNB USA Indeks skulle forvaltes av Alina og DNB Europa Indeks skulle forvaltes av Mathilde Nordby Jensen (25).

Fra skolebenken til DNB Asset Management

Alina flyttet fra hjemlandet Romania til Norge i 2013, for å ta mastergrad i finans på BI. Fra før hadde hun en bachelor i business administration, men hadde lyst til å spesialisere seg innen finans.

– Jeg ønsket å flytte til et industriland. Jeg hadde to valg, enten Norge eller Tyskland. Valget falt på Norge fordi BI hadde best rating og den beste finansmasteren.

Etter noen år i Deloitte som revisor, startet hun august 2017 som trader og analytiker i DNB Asset Management, Norges største fondsforvalter. Der ble hun kollega med Mathilde, som hadde jobbet der siden våren 2016.

– Jeg var hjemme på juleferie fra Salt Lake City, hvor jeg hadde studert finans og fått meg jobb hos Goldman Sachs, da kom over stillingen som junior trader og analytiker i DNB Asset Management. Selv om jeg ikke hadde master og den erfaringen de etterlyste i stillingsutlysningen, søkte jeg. Jeg ble oppringt etter tre dager, og trodde først de hadde ringt feil. Jeg ante ikke hva en trader egentlig gjorde, men fikk jobben likevel, forteller Mathilde.

Hun føler ikke at det at hun ikke har master har stoppet henne i å gjøre en god jobb.

– En master ikke har så mye å si når det gjelder personlighet og kreativ evne til å tenke nytt. Mange vil nok si at jeg ikke har god nok utdannelse, men for meg handler det om innstilling og det å tillate seg selv utfordringer, forteller Mathilde.

FINT MED SPARREPARTNER: Er man usikker i en jobbsituasjon, anbefaler Mathilde å ha en sparrepartner man kan ringe. – Det begynte en jente her nesten samtidig som meg, og sjefene våre koblet oss sammen. Vi ringer til hverandre når vi trenger det, og da sier vi «kvinn deg opp» til hverandre, sier Mathilde.
FINT MED SPARREPARTNER: Er man usikker i en jobbsituasjon, anbefaler Mathilde å ha en sparrepartner man kan ringe. – Det begynte en jente her nesten samtidig som meg, og sjefene våre koblet oss sammen. Vi ringer til hverandre når vi trenger det, og da sier vi «kvinn deg opp» til hverandre, sier Mathilde.

Hverdagen som fondsforvalter

Før Alina og Mathilde ble fondsforvaltere i august, jobbet de et halvt år som assistenter til sjef og fondsforvalter Eirik Torbjørn Hauge. Fra midten av august i år har de forvaltet hvert sitt indeksfond.

– Dagen min starter med å følge opp handelen fra dagen før, se på hvordan markedet har gått gjennom natten og å gjøre seg klar for at børsen åpner i Europa. Rundt lunsj ser jeg på en oversikt for indeksfondet mitt og hvilke endringer vi skal gjøre der, forteller Mathilde.

– Det er en varierende og uforutsigbar jobb om alt som skjer i markedet, og med stor variasjon i intensitet. Noen dager når jeg sitter med kjøp og salg av aksjer merker jeg ikke at det plutselig har gått 10 timer. Man vet aldri hva som skjer, og jeg liker konkurransedelen av jobben.

Resultatet av jobben deres fører enkelt og greit til at nordmenn kan tjene mer på sparepengene sine.

– Det er helt klart en ekstra motivasjon at jeg kan gjøre en positiv forskjell med pengene til det norske folk. For meg er det nok kombinasjonen av at det jeg gjør genererer mer penger og at jeg får jobbe med spennende teknologi, data og analyser, som gjør at jeg trives så godt i jobben min, forteller Alina.

Hode for analyse

Jobben Alina og Mathilde har, har en kvinneandel på 3-5 prosent i Norge. Blant forvalterne, traderne og analytikerne på avdelingen deres, er rundt 20 prosent kvinner.

– Jeg tenkte ikke noe over at det er få kvinner innenfor det jeg jobber med da jeg søkte på jobben – heller ikke da jeg fikk den. Det er jo et hot tema, så man får jo med seg generelt at det er få kvinner i denne bransjen, sier Alina.

Alina var selv litt engstelig da hun startet i DNB, på grunn av det man hadde hørt og sett av bransjen tidligere. I dag baserer jobben seg mest på finansielle modeller, som er én av grunnene til at Alina tror flere kvinner kan passe i den type jobb.

– Da jeg fikk høre at det for det meste dreier seg om teknologi og algoritmer, tenkte jeg: «Denne jobben kan jeg også gjøre». Alt er mye mer ryddig og ordentlig nå enn før, på grunn av implementering av en del lover som vil eliminere rent sosiale arrangementer. Jobben min krever et godt hode for analyse, og mye mindre nettverking og telefonsamtaler enn det som var nødvendig før.

DERFOR TRIVES ALINA I JOBBEN: – For meg er det nok kombinasjonen av at det jeg gjør genererer mer penger og at jeg får jobbe med spennende teknologi, data og analyser, som gjør at jeg trives så godt i jobben min, sier Alina.
DERFOR TRIVES ALINA I JOBBEN: – For meg er det nok kombinasjonen av at det jeg gjør genererer mer penger og at jeg får jobbe med spennende teknologi, data og analyser, som gjør at jeg trives så godt i jobben min, sier Alina.

Mathilde var eneste kvinne på avdelingen da hun startet våren 2016. Den perioden beskriver hun som fantastisk.

– Jeg vokste opp med å fikse båtmotorer og dra på fisketur med pappa, og har aldri blitt introdusert for at «kvinner skal være på kjøkkenet og menn skal mekke bil». Der jeg kommer fra har jentene bidratt like mye som guttene. Jeg har ikke tenkt over denne forskjellen og at det er en mannlig bransje før jeg begynte her, og fikk spørsmål om hvordan det var å være eneste jenta. I denne bransjen handler det ikke om kjønn, men hvem du er, hva du kan og hva du driver med.

Ikke velg det komfortable

Likevel ser Mathilde grunnen til den lave kvinneandelen, men er soleklar på at det er like naturlig for kvinner å være i bransjen deres som menn. Selv har hun ikke fått noe annet enn respekt blant arbeidskollegene sine.

– For få kvinner tør å reise seg og si at «jeg vil ha denne jobben». Ser man for seg 10 ting man kan være god på, vil en mann vanligvis fokusere på den ene tingen han er veldig god på. En kvinne vil fokusere på den ene tingen hun ikkeer god på. Du må ikke undervurdere deg selv.

Hvorfor vil dere oppfordre andre til å gå samme vei som dere?

– Ikke velg yrke ut fra det som er mest komfortabelt og forventet av samfunnet. Dette er en bransje som er i konstant utvikling og som har uendelig mange jobbmuligheter, og en bransje hvor du positivt kan påvirke mange mennesker med tanke på pensjon, investering og sparing. Det er sett på som en egoistisk bransje, men nei, mange drar nytte av at du gjør en god jobb, forteller Mathilde.

– Om du liker utfordringer, hvorfor ikke ta sjansen? Jeg vil oppfordre flere til å prøve og feile i stedet for å prøve å være perfekt. Den feilen gjorde jeg selv. Det finnes ikke noe perfekt tidspunkt hvor du kan alt, og jo tidligere du feiler, jo bedre og flinkere blir du, sier Alina.