Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

Slik gikk det da Jonas og Tine testet pulsklokke i to uker

Er finansfolk mer stressa enn andre? Pulskuren-forfatter Torkil Færø ble overrasket da han så resultatene til en finansstudent og en bankansatt småbarnsmor. 

Boken gikk rett til topps på bestselgerlistene i januar 2023 og der har den ligget og pulsert opp og ned i kategorien fakta og dokumentar i over 70 uker. Vi snakker om «Pulskuren» av lege Torkil Færø. 

Han har på rekordtid fått folk til å snakke om pulsvariasjon, søvn, stressnivå og body battery. Med spørsmålet om «du vil vite hvordan du kan få mer viljestyrke, overskudd og energi», lokker legen frem et kollektivt ja – hvem vil vel ikke det? 

Det ryktes at også klokkesalget har gått opp. 

Er finansfolk stressa?

I dag møter vi studenten Jonas og bankansatte Tine. De har testet pulsklokkens funksjoner i to uker. De har sovet, trent og jobbet med klokken. Den har vært med på fest på 16. mai og i barnetog på 17. mai. 

Torkil vet ingenting om hvem våre testpersoner er, eller hvilket liv de lever. Det eneste han vet er at Jonas er finansstudent og at Tine jobber i finans. 

– Dette blir spennende, sier legen.   

PULSKUREN: Bok utgitt av lege, forfatter og fotograf Torkil Færø. Den første av sitt slag i verden, som tar for seg pulsvariasjon (HRV), som gir innsikt i nervesystem og puls. Lærer du disse å kjenne, kan du ta grep om det som tapper deg for krefter og gjør deg syk. På samme måte kan du lære mer om hva som gir deg energi og overskudd. Du kan lese mer om boken på pulskuren.no og ved å følge Dr. Torkil på Instagram

Studenten Jonas dundrer på i høyt tempo

Jonas er studenten. En sprek 26 åring på sitt siste år ved økonomistudiene ved BI. Sosial, ekstrovert og med mange jern i ilden. Jonas er også studentambassadør for Finansforbundet og har to ekstrajobber.

– Her dundrer du på med full stress, sier Torkil. 

Vi har printet ut resultatene fra Jonas sine siste to uker. Blått betyr restitusjon og hvile, orange er aktivitet og rødt er ulike former for stress. Torkil kikker på resultatene.  

 – Det første som slår meg er bodybattery-kurven din. Den forteller meg at du sover veldig bra. Du lader faktisk helt opp hver natt. 

De blå strekene som indikerer hvile, er så lave at nesten ikke synlig på grafen. Det er svært bra. Supersøvn! 

– Men så er det rett opp i stress med én gang du våkner. Og da holder du det gående hele dagen, forklarer Torkil. 

Bodybattery-kurven avslører at Jonas egentlig brenner opp kruttet allerede i 18-19-tiden, men at han likevel fortsetter i høyt tempo. 

– Her ser jeg at du har 5% igjen av bodybatteryen din kl. 17:00 på en lørdag. Men da hviler du ikke. Her tipper jeg du har spilt golf og tatt noen øl etterpå?

Torkil Færø

Jonas bekrefter og smiler.  Det er sjeldent han legger inn en pause i løpet av dagen. 

– Stresset fra alkohol følger deg langt utover natten før du begynner å lade, men så lader du bra likevel, med opp til 90 i bodybattery dagen etter. Det er superbra. At du lader så bra på natten gjør at du tåler stress på dagen.  

– Snuser du, spør pulsklokkeeksperten. 

– Ja, bekrefter Jonas. 

– Ja, ikke sant. Det er nok med på å påvirke stressnivået ditt gjennom dagen, og den vil hele tiden dra litt og litt energi fra deg, som en kran som står og renner, sier Torkil og kikker på Jonas sine grafer. 

­– Jeg ser at du ikke har én dag med stressnivå under 30. Det er ganske høyt. Du tåler det fordi du er ung, sprek og sover godt, men om 10-20 år kan dette være problematisk for deg. Får du barn vil det kanskje velte lasset, påpeker legen. 

Jonas nikker og er overrasket over resultatene fra klokken. 

– Det er veldig godt å høre deg forklare den restitusjonen. Og jeg skal prøve en periode uten snus, men det må bli etter eksamen, smiler studenten.  

Småbarnsmoren Tine tåler at det stormer

Mens Jonas har dager med mye oransje og rødt stress på sine kurver, er Tine den rake motsetningen. Blått så langt øye kan se. En usedvanlig god ro gjennom dagene – også de dagene som er som travlest. 

– Gjør du noe som er veldig rolig, spør Torkil. 

– På den dagen der var jeg på jobb og var i barnebursdag på ettermiddagen, ler Tine.
Tine har to gutter på fire og ti år. Hun er tidligere håndballspiller, har samboer og jobber som kunderådgiver i Sparebanken Sør. 
– Noe av det første jeg legger merke til er at du tåler jobben din veldig godt. Gjennom dagen tappes du bare sakte for energi. Og selv om de fireåringene tappet deg like mye for energi som en hel dag på jobb, tåler du også det, forklarer Torkil. 

Pulskur-forfatteren studerer grafene hennes. 

– Du trener ganske sent på kvelden. Jeg ser at det påvirker restitusjonen din helt inn i neste dag. Da lader du ikke like godt, analyserer Torkil. 

Målet med pulsklokke er ikke å redusere stress for enhver pris. Stress kan også være bra, og mange som brenner for jobbene sine eller hobbyer, driver prosesser fremover med stress. 

– Det er ikke noe gærent med stress, og du ser ut til ha en god balanse, sier Torkil til Tine. 

 – Jeg kjenner meg veldig igjen i det du sier. Hodet kan være fylt etter en arbeidsdag fordi jeg prater og er i kontakt med mange mennesker, men det stresser meg ikke så veldig. Jeg kan få følelsen av å være forsynt, men ikke sliten eller tom.  

– Ja, og det beskytter deg litt på samme måter som at Jonas sin søvn beskytter ham. 

– Jeg vil tippe at du har en ganske god kondisjon, spør Torkil. 

Tine finner frem kondisjonstallet sitt (VO2max) på klokken. 

– 48, sier hun.

– Det er bra. Også det beskytter deg. Du er blant de 10 prosent best trente i din aldersgruppe, sier Torkil. 

Legen forklarer at trening beskytter mot stress ved at cellene i hjernen, organer og kropp fungerer bra. Dermed klarer kroppen å gjøre de prosessene som tross alt er veldig energikrevende, med større letthet. 

– Hvis du har dårlig kondisjon er det som en motor som du må kjøre på et høyt turtall hele tiden.

Torkil Færø

– Men jeg er avhengig av å legge meg tidlig for at det skal gå rundt. Etter jobb er det å hente i barnehage og skole, og så hjem, så håndballtrening eller fotballtrening. Middag, lekser og lek, forklarer hun. 

– At du har et roligere vesen enn Jonas, gjør at du tar ting lettere. Du er rolig og produktiv. Jeg vil anta at du har lettere for å sjonglere ulike settinger og tilpasse deg med rolighet og intensitet når det trengs. Stemmer det, spør legen. 

– Ja, det stemmer. Og så er jeg en veldig utadvendt person som tilpasser meg folk, sier Tine. 

– Da har du tilgang på en ro som beskytter deg veldig, legger Torkil til. 

Hvordan tilrettelegge for å prestere bedre på jobb? 

Både Tine og Jonas jobber med økonomi. Begge på kontor, men med ulike oppgaver. Jonas har deltidsjobb i inkassobransjen ved siden av studiene, både dagtid og kveldstid. Tine har mange år bak seg i arbeidslivet og alt tyder på at hun både tåler og liker jobben sin godt. Også tiden som håndballspiller har lært henne å mestre press og stress. Hun finner ro, selv om oppgavene kan variere og det er mange kundemøter. 

Jonas opplever jobben som mer hektisk. 

– Akkurat denne tirsdagen hadde vi mange henvendelser og jeg hadde en kjempelang liste over mailer som måtte besvares. Mange oppgaver og tiltak som må løses, og så kommer kolleger og spør spørsmål. En travel dag, forklarer Jonas når vi ser på en av hans arbeidsdager med mye oransje og rødt. 

– Men her er du ikke så stresset, sier Torkil og peker på en tirsdag der Jonas jobbet på dagtid. 

– Det som er interessant for deg å se på, er de ulike oppgavene. Klarer du å gjøre jobben med mer ro? Det er sånt som man må øve på. Gjør et par pusteøvelser før du tar neste telefonsamtale. 

– Jeg skal absolutt prøve å få til små pauser innimellom, sier Jonas.

 

Mange går på veggen

– Det er spesielt i næringslivet der folk skal prestere på høyt nivå, at vi ser mye stress. Mange blir syke og slutter i jobbene sine når det er slik. Selv om Jonas tåler mye nå, kan det se annerledes ut om 10 år. Da vil han ikke tåle en påkjenning eller sykdom like bra. Typisk for mange som Jonas da, er at de bruker mer krefter enn de har. Og så smeller det. Derfor lønner det seg allerede nå å lære seg å regulere høyt stressnivå. Det vil gjøre at han presterer bedre i jobbsammenheng og i eksamen med større grad av kontroll, sier Torkil. 

– Jeg er veldig glad for at jeg leste denne boken som 25-åring og ikke 40-åring, for da kan jeg lære meg teknikker som gjør at jeg kan justere allerede nå. 

Jonas

Hjernen er en forventningsmaskin 

Hvorfor er det slik at vi kan lære helt nye ting om oss selv gjennom en pulsklokke? Siden Pulskuren ble lansert i januar, har Dr. Torkil fått daglige meldinger fra folk som har gjort grep i livene sine. Blant dem forteller noen at de alltid har trodd at de er introvert, men så viser klokken at de er langt mer stresset av å være alene enn i sosiale sammenhenger. 

– Hjernen er en forventningsmaskin. Det betyr at hvis du tenker en ting, så tror du at det stemmer, helt til klokken kanskje viser det motsatte, forklarer legen. 

Han har selv tatt grep: Fra å være inaktiv og overvektig, glad i fest og røyk, har han nå funnet et balansert stressnivå. Dette kan du følge daglig på Instagram (lenke i tekst) 

– Jeg lever et helt annet liv nå enn for bare noen få år siden, bekrefter han. 

Hva er dine fem beste tips til folk som har en pulsklokke og vil få mer viljestyrke, overskudd og energi? 

  1. Sørg for opp mot 8 timer søvn hver natt.
  2. Begrens alkohol til et minimum, det er flytende stress.
  3. Innfør et spisevindu på åtte timer. For eksempel fra kl 11-19 for å gi fordøyelsessystemet ro til å reparere seg. 
  4. Tilpass treningsintensiteten etter den totale stressbelastningen (inkludert menstruasjonsyklus). Unngå hard trening etter klokken 18.
  5. Øv deg på å puste sakte, for eksempel fire sekunder innpust og seks sekunder utpust i et minutt eller to og gjenta det flere ganger gjennom dagen.