Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

– Jeg ser at det skaper miljø og samhold

Fysisk aktivitet er ekstra viktig når du har en stillesittende jobb, sier Magnus Moss Olsen. Vi ble med på skikurs med Finansforbundet. 

SKIKURS: Nysgjerrige kursdeltakere skal lære seg å skøyte på ski. En aktivitet som har blitt stadig mer populær – både blant finansfolk og folk flest.

Ti par skitupper står ved siden av hverandre og gjør små, gyngende bevegelser på stedet hvil.

– Tenk dere at dere lager en U med kroppen, forklarer instruktør Mats Jensen.

Forsamlingen gynger fra side til side mellom de snøtunge trærne ved Frognerseteren. Det kan kanskje høres ut som førskolelærere på inspirasjonskurs, men nei. Det er medlemmer i Finansforbundet som skal lære seg å skøyte på ski. 

Dagens gruppe forteller at de kommer fra blant annet Nordea, Storebrand, Gjensidige og Lowell. I begynnelsen er de kanskje litt stille. Ingen har spørsmål. Men etter et par testrunder med ny kunnskap, er skuldrene lavere og latteren sitter løst. 

– Det handler om timing og rytme. Det er derfor det heter dobbeltdans, forklarer Mats.

Bli medlem, få medlemsfordeler: Finansforbundet har både sosiale og faglige kurs for medlemmer. Sjekk ut alle våre arrangementer.

Mange er selvlærte på ski

Instruktøren er selv revisor og har for øyeblikket permisjon fra jobben i BDO for å ta master i regnskap og revisjon. Etter mange år som aktiv langrennsløper synes han det er gøy å lære teknikk og skiglede som instruktør på fritiden. Og han ser også at etterspørselen for kurs er stor. 

Mange er blitt interessert i skøyting de siste årene. Kanskje de har sett seg lei på smøring? 

Mats Jensen, instruktør

Mats forteller at det er særlig nybegynnere som melder seg på kurs, og flest kvinner mellom 30 og 50 år. For mange som har gått en del på ski, og særlig menn, er terskelen for å gå på kurs ofte høyere.

– Jeg mener alle har utbytte av teknikktrening. Veldig mange er selvlært. Det er ikke det at de har gått feil, men det har skjedd mye med utstyr og teknikk de siste årene. Vanlige tilbakemeldinger etter kurset er at de får tryggere feste på klassisk og bedre balanse på skøyting, og at de bruker mindre energi på å gå. Det er jo egentlig hele målet med kurset, forteller han.

Berit Norum, som jobber i Gjensidige, bekrefter dette:

– Jeg var på klassiskkurs i januar, og da fikk jeg en aha-opplevelse. Nå meldte jeg meg på skøyting for å få mer system på det jeg nesten kan. Jeg sto på venteliste i dag, og var glad for at jeg fikk plass, sier hun.

MAN LÆRER MENS MAN SKIR: Finansfolk i løypene. Snart suser de forbi deg i sporet som eksperter.

Viktig aktivitet

Myndighetene anbefaler 150-300 minutter fysisk aktivitet i uken med moderat intensitet. Hvis man har stillesittende arbeid, er det ekstra viktig.

Fysisk aktivitet kan gi økt livskvalitet på en rekke områder. Det gir overskudd og kan redusere stress. Mange som er fysisk aktive sammen, opplever at det sosiale gir økt trivsel, ifølge Helsenorge. 

Mats tror nok at terskelen for å melde seg på kurs blir litt lavere når man får tilbud gjennom jobb eller medlemsfordeler som i Finansforbundet.

– Man får jo utbytte på jobb av å ha det gøy på fritiden, og det er så deilig å komme seg ut.

Monica Olsen, kursdeltagerne

Hun forteller at hun var på nybegynnerkurs i fjor også. 

– Jeg ble med i Finansforbundet for 1,5 år siden. Det er mange medlemmer i Lowell der jeg jobber. Da var skikurs noe av det første jeg meldte meg på, og det ga mersmak. 

– Jeg lærte masse nytt denne gangen også.

Derfor anbefaler aktivitetskonsulenten kurset

Finansforbundet har hatt skikurs som en del av sitt tilbud til medlemmene i flere år.

– Vi setter opp kurs for forskjellige nivåer i både skøyting og klassisk, forteller Magnus Moss Olsen. Han er aktivitetskonsulent i Bedriftsidretten, som organiserer og gjennomfører kursene. 

Hvert kurs går over to kvelder og er på 90 minutter hver kveld. 

– Det som er gøy med å holde kurs for Finansforbundet, er at de er så store. Vi har deltagere som knapt vet hva ski er, og de som har gått en del på ski. Mange av kursene foregår også på engelsk fordi flere nasjonaliteter ofte er med. 

Magnus synes det er gøy å se hvordan deltagere utvikler seg og opplever mestringsfølelse på de to kveldene. Han anbefaler alle, uansett nivå, å teste kurset.

– Jeg ser at det skaper miljø og samhold når man treffes på tvers av avdelinger og bedrifter. Og fysisk aktivitet hjelper på alt fra redusert sykefravær til et positivt arbeidsmiljø. Det er derfor vi gjør det her, sier han entusiastisk, og legger til:  

– Å få inn en time trening én eller to ganger i uken er så viktig for ryggplager hvis du har en stillesittende kontorjobb. 

SITT MINDRE, SKØYT MER: Folk i finans har ofte stilletittende jobber med repetative, statiske bevegelser. Å bevege seg mer, og på mange måter, forebygger skader og skaper trivsel.