Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!
Kornelia Minsaas
GIR PENGETIPS: Kornelia Minsaas i DNB Ung tar med seg unge følgere på sin ferd til å bli bedre på økonomi. FOTO: MICHAEL SOLBAKKEN

Du er neppe alene om å være blakk

Kornelia tror mer åpenhet rundt økonomi kan gjøre det lettere for unge å få pengene til å strekke til.

For noen år siden hadde 26 år gamle Kornelia knapt hørt om BSU, og både studielån og lønn fra deltidsjobb rant raskt ut. På utflukter, klær hun ikke kan huske om hun ennå har, fester, diverse abonnementer og andre ting. Sånt som vi alle bruker penger på, egentlig.

Så snudde det. Da DNB Ung skulle ansette to «influensere», falt valget på Levi Try og Kornelia Minsaas. Siden har de to tatt med andre unge på sin ferd mot nye vaner, sparing, læring rundt både forsikring, boliglån og – for ikke lenge siden – kjøp av Kornelias første leilighet.

– Jeg er blitt mer bevisst. Før sparte jeg ingenting. Jeg brukte alt jeg hadde. Men du kan leve livet selv om sparer 3-4000 kroner i måneden, forsikrer 26-åringen.

Visste du at Finansforbundet har studentmedlemskap? Her kan du melde deg inn.

Lær deg å si nei

I dag har Instagram-kontoen til DNB Ung over 26 000 følgere. Da Kornelia begynte, var det rundt 500.

– Det er artig at folk bryr seg om penger. Før tenkte jeg at økonomi handlet om finans og ting jeg ikke forsto, men økonomi er til stede i alt vi gjør. Og nå har det jo også dukket opp mange spareprofiler på Instagram.

Det er en utvikling Kornelia liker. Mer åpenhet rundt økonomi er en av hennes kjepphester.

– Vertsmoren min i USA var en tilbudsshopper. Her hjemme snakker vi ikke om tilbud og sparing, men heller hvor mye vi skal bruke. Jeg tror åpenhet om penger gjør livet litt bedre, sier hun.

Kornelia er overbevist om at mange gjerne vil spare, men bøyer av for presset om å være med på ting de egentlig ikke har råd til. Særlig studenter.

– Min oppfordring til studenter er å være åpne om at de prøver å kutte kostnader og spare mer. Jeg ønsker meg at det skal bli mer naturlig.

Da blir det lettere å spare, nemlig.

– Tipset jeg selv skulle ønske at jeg hadde fått som student, er å lære meg å si nei til ting. Jeg sa ja til alt. Også ting jeg ikke hadde råd til.

Det endte med at Kornelia måtte låne penger fra foreldrene sine. Og noen ganger brukte hun kredittkort for å betale.

– Det angrer jeg på. Det var kjempeteit!

Lån, bytt, selg!

Selv har hun gått grundig gjennom privatøkonomien, kuttet abonnementer på ulike strømmetjenester, inngått delte familieordninger og – ikke minst – lært seg å kutte ned på forbruket.

– Hva bruker jeg penger på og hva vil jeg bruke penger på? Jeg brukte 38 000 kroner på shopping i 2018. Nå lurer jeg på om jeg har de klærne lenger. Det er lett å tro at man må ha noe nytt for å føle seg bedre. Den typen forbruk har jeg kuttet ned på, og jeg føler meg fortsatt like bra, sier Kornelia og ler.

I stedet anbefaler 26-åringen å byttelåne.

– Det er mitt aller beste tips. Byttelån eller kjøp brukt. I dag tok jeg på meg jakka til venninna mi, og for meg føles den helt ny.

Kornelia mener vi må kvitte oss med trangen til å eie alt selv.

– Jeg var sånn selv. Men jeg kan jo låne snowboardbukse av venninna mi. Nå bruker jeg heller penger på sosiale aktiviteter. Det kan koste å dra i alpintrekket, men det gjør faktisk en forskjell i livet mitt, i stedet for å kjøpe den trendy leopardkåpen som varer i tre måneder, så er den «brukt opp».

I tillegg anbefaler hun å selge klær og annet som du ikke lenger har bruk for.

– De fleste kan gå i klesskapet sitt og finne noe de ikke har bruk for, så har de litt mer å rutte med. Kanskje en tusenlapp eller to. 

Fagorganisering gir trygghet og mange andre fordeler. Meld deg inn her.

Navngi kontoene

Det bevisste forholdet til forbruk og sparing, har sørget for at Kornelia nå har kjøpt sin første bolig. Faktisk helt uten å røre BSU-kontoen.

– Jeg har klart å komme meg inn på boligmarkedet! Det er jo det største sparemålet man bør ha.

Hun kjøpte sammen med en venninne, en ordning hun absolutt anbefaler. Samtidig vokser sparekontoene hennes dag for dag. 

– Jeg setter av penger til langsiktige sparemål. Og på en bufferkonto, som jeg har lært er veldig viktig. Jeg har ikke spart en million ennå, men er på vei. Og så har jeg utforsket aksjemarkedet veldig forsiktig. Det er artig å lære seg litt om det. Med små summer!

Hvis du navngir kontoene, er det lettere å spare, tipser Kornelia.

Kornelias beste pengetips

  • Gå nøye gjennom økonomien din. Finn ut hva du bruker penger på, og se om du kan kutte i noe. Trenger du f.eks. 20Gb på telefonen? Kan Spotify- og Netflix-abonnementene deles med noen?
  • Planlegg ukemeny, gjerne med ingredienser som kan passe i flere av rettene. Ta med handleliste og gjør ukehandling i butikken, da unngår du å handle varer du ikke trenger.
  • Målrett sparingen. Sett tydelige mål og navngi kontoene. Det vil gjøre det lettere.
  • Hvis du må låne penger, lån i mamma og pappa-banken. Den er ofte rentefri.
  • Selg unna ting. De fleste kan gå i klesskapet sitt og finne noe de ikke har bruk for. Vips, så har du 1000-2000 kroner mer å rutte med.
  • Du trenger ikke eie alt. Byttelån med venner!
  • Bruk penger på det som faktisk utgjør en forskjell for deg.
  • Benytt deg av tilbud, men huske å melde deg ut hvis det er knyttet til abonnementer og lignende.
  • Send Vipps-krav! Har du lagt ut, skal du ha pengene igjen.
  • Planlegg hvor mye du kan bruke, for eksempel på en bytur. Hold deg til det.
  • Er du student, skaff deg en deltidsjobb om du kan. Da er det større sjanse for at du også kan sette av litt penger til sparing.

– Når kontoen heter buffer, vet du at dette er en viktig sparekonto. Navngi tydelig hva pengene skal gå til. Jeg har for eksempel en reisekonto. Når grensene åpner, skal den tømmes.

Kornelia gliser bredt av tanken på reising.

– Sparing handler om en bevisstgjøring for å redusere pengene man kaster bort.

Selv om andre klarer å spare mer enn deg, kan du likevel spare det du klarer. Utfordre deg selv. Klarer du å kutte forbruket litt?

Kornelia Minsaas

Spar – hvis du kan

Kornelia vet at for studenter kan det være vanskelig å ha noe som helst ekstra til sparing. Ofte handler det om å komme seg gjennom semesteret uten å bli helt blakk.

– Men hvis du har deltidsjobb kan det la seg gjøre å spare. Jeg har hatt deltidsjobb fra jeg var 15 år, fordi jeg er glad i ekstra lommepenger. Det anbefaler jeg!

Hun mener de fleste – deltidsjobb eller ei – må bli flinkere til å sette av penger til uforutsette hendelser.De som går på privatskole, får storstipend. Ikke bruk opp alt i starten! Sett til side, men ikke på en lukket konto, for pengene kommer du nok til å få bruk for, kanskje på et tannlegebesøk eller noe.

Hva med festbudsjettet?

– Det beste tipset er å sette et beløp du kan bruke den kvelden. Lag en plan før du drar ut. Ta nattbussen hjem, og slutt å spandere så mye. Vennene dine skal like deg godt nok uten at du spanderer. Send vippskrav om du legger ut. Jeg sender helt ned til 20 kroner.

HAR KJØPT LEILIGHET: Kornelia har kjøpt leilighet sammen med en venninne. Og det uten å røre BSU-kontoen. FOTO: MICHAEL SOLBAKKEN

Kornelia understreker likevel at det ikke er snakk om å bli verken kjedelig eller gjerrig. Du må selv finne de tingene som utgjør en forskjell for deg, og bruke penger på det.

– Jeg har venner som virkelig setter pris på ta med-kaffe. Det er jo et pengesluk, men hvis det virkelig gjør en forskjell for deg, så synes jeg du skal gå for det. Det er hverdagen vi lever for, ikke to ferieuker på Bali. Jeg vil bruke pengene på noe som gjør meg lykkelig de andre 350 dagene i året.

Kornelia avslutter med et par visdomsord hun plukket opp av eks-langrennsløper, Øystein «Pølsa» Pettersen, nylig.

– Planlegg en god dag hver dag. Det er ikke nødvendigvis ting som koster penger som gjør deg lykkelig.