Ansatterepresentasjon i bedriftens styre

Å ta på seg et styreverv gir deg innflytelse og ansvar for å fatte beslutninger til beste for bedriften

Ansatterepresentasjon

Å ta på seg et styreverv er både spennende og gir nye muligheter til innflytelse som du ikke har som vanlig tillitsvalgt. Her får du:

  • Kunnskap om bedriften, strategi, økonomi og styrearbeid
  • Erfaring som kan være verdifull for din fremtidige karriereutvikling
  • Et stort ansvar som krever både kompetanse og vilje til å lære

Styrets overordnede mål er å skape verdi for eierne. Som ansattvalgt styremedlem har du samme innflytelse og ansvar som de øvrige styremedlemmene. Du må bidra til å ta beslutninger som er til det beste for bedriften i alle saker som fremmes i styret.

Engasjer deg bredt

Som ansattvalgt medlem av bedriftens styre er det viktig å bygge tillit ved å engasjere deg i alle styresaker, ikke bare de som direkte handler om de ansatte. Tenk over:

  • Hvorfor skal de andre styremedlemmene stemme på deg?
  • Finn og fremhev dine kompetanser
  • Bygg anseelse ved å vise interesse for hele bedriftens utvikling


Fordelen med tillitsvalgte som styremedlemmer

Finansforbundet ønsker at tillitsvalgte skal ha innflytelse, og dette oppnås som ansattvalgt styremedlem. Som tillitsvalgt, spesielt som hovedtillitsvalgt, har du en unik kompetanse som er nyttig i styret:

  • Kjennskap til de ansatte: Som tillitsvalgt kjenner du godt til de ansattes situasjon og bedriftens indre liv, og det forventes at du bringer de ansattes perspektiv inn på en annen måte enn øvrige styremedlemmer
  • Kompetanse og avtaleverk: Du har god kjennskap til avtaleverket som bedriften er omfattet av (Hovedavtale, Sentralavtale, bedriftsavtale og eventuelle særavtaler), noe som sikrer at styrets beslutninger er i tråd med gjeldende avtaler

Det er mulig å kombinere rollen som tillitsvalgt med rollen som ansattvalgt styremedlem, men vær oppmerksom på at det er to ulike roller.

Finansforbundet tilbyr gratis styrekurs i regi av PwC for tillitsvalgte som er ansattvalgte styremedlemmer.

Ofte stilte spørsmål

Ved flertallsvalg stemmer velgerne på enkeltstående kandidater. De som får flest stemmer vinner. Flertallsvalg innebærer at en majoritetsgruppe kan få samtlige styremedlemmer innvalgt, dersom hele gruppen systematisk stemmer på bestemte kandidater.

I virksomheter der Finansforbundet har en organisasjonsgrad på over 50 prosent vil man altså lykkes med å få inn Finansforbundets representanter, forutsatt at fagforeningsmedlemmene deltar i valget og stemmer på forbundets kandidater.

Alternativet til flertallsvalg er forholdstallsvalg. Når valget kreves gjennomført som forholdstallsvalg, stemmes det på lister med kandidater som ikke kan endres. Her vil mindre grupperinger ha større sjanse for å bli representert, da styrevervet fordeles på listene i forhold til det antall stemmer hver liste har fått. Representasjonsforskriften inneholder detaljerte regler om hvordan den nærmere fordelingen av vervene skal skje.

I virksomheter der Finansforbundet representerer mer enn 50 prosent av de ansatte er forbundet trolig tjent med at valget foregår som flertallsvalg fremfor forholdstallsvalg. Ved flertallsvalg må øvrige kandidater oppnå flere stemmer enn Finansforbundets forslag, mens mindre grupperinger vil kunne få inn kandidater, til tross for at de ikke oppnår flertall av stemmene.

I finansforetaksforskriften (FOR-2016-12-09-1502) presiseres det at ansatte har krav på å være representert i Godtgjørelsesutvalget.

Som i øvrige foretak skal de ansattes representanter her velges direkte av og blant de ansatte. Valget kan skje enten som flertallsvalg eller som forholdstallsvalg.

il sparebankloven og forretningsbankloven var det utarbeidet en egen forskrift for valg av ansattes styrerepresentanter, jf. Forskrift om de ansattes rett til representasjon i sparebankenes og forretningsbankenes styrende organer (FOR- 1977-12-23-9386).

Forskriften har detaljerte regler om hvordan selve valget skal gjennomføres. Finansforetaksloven inneholder en overgangsbestemmelse som medfører at denne forskriften formelt sett gjelder fortsatt. Inntil en oppdatert forskrift er på plass, kan reglene her derfor følges så langt de passer.

Fordi finansforetaksloven medfører endringer i måten finansforetak organiseres på, er det enkelte av reglene i Representasjonsforskriften for forretnings- og sparebanker som ikke lenger kan anvendes.

Reglene om hvordan representantskapet skal utpeke medlemmer til styret i forretningsbanker, kan eksempelvis ikke anvendes der representantskapet er nedlagt og ikke erstattet med en foretaksforsamling.

I slike tilfeller kan man se hen til den representasjonsforskriften som gjelder for ordinære aksje- og allmennaksjeselskap, jf. Forskrift om de ansattes rett til representasjon i aksjeselskapers og allmenaksjeselskapers styre og bedriftsforsamling mv. (FOR-2014-06-20-850).

Selv om denne forskriften formelt sett ikke omfatter finansforetak, er det grunn til å tro at nye forskriftsregler vil ligge tett opp til reglene her.

Når styremedlemmet eller observatøren vedkommende er vara for har forfall trer varamedlemmet inn i representantens sted og får samme rettigheter og plikter som hhv. styremedlemmet eller observatøren.

Observatøren har møte- og talerett, men ingen stemmerett. Observatøren har antakelig heller ikke anledning til å få protokollført sine synspunkter. Observatøren skal innkalles på samme måte og motta de samme dokumenter som de øvrige medlemmene av styret.

Finansforetaksloven stiller krav til at begge kjønn skal være representert i styret. Kravet følger av finansforetaksloven § 8-4 (5) som henviser til allmennaksjeloven § 6-11 a. Denne bestemmelsen gjelder ikke finansforetak som er organisert som aksjeselskap. 

Krav om kjønnsrepresentasjon gjelder også for ansattes representanter. Dersom det skal velges to eller flere ansattrepresentanter er regelen at begge kjønn skal være representert. Det samme gjelder for vararepresentantene. Unntak gjelder dersom et av kjønnene utgjør mindre enn 20 prosent av samlet antall ansatte i selskapet på det tidspunkt valget skjer.

Hvis dere er et finansforetak følger reglene for ansatterepresentasjon av finansforetaksloven § 8-4.

Hvor mange styrerepresentanter de ansatte har krav på, avhenger av størrelsen på virksomheten. Dersom foretaket har færre enn 15 ansatte, vil de ansatte ikke ha krav på styrerepresentasjon.

Hvis antall ansatte er mellom 15 og 50, kan de ansatte kreve at én styrerepresentant og én observatør med varamedlemmer velges av og blant de ansatte.

Dersom antall ansatte overstiger 50 og virksomheten ikke har foretaksforsamling, kan de ansatte kreve at inntil en tredel og minst to av styrets medlemmer med vara velges av og blant de ansatte.

I virksomheter med mer enn 200 ansatte kan det avtales at det skal etableres foretaksforsamling (se finansforetaksloven §8-15, første ledd). De ansatte har krav på å være representert i foretaksforsamlingen med en tredjedel.

Dersom en tredjedel av foretaksforsamlingen krever det, skal inntil en tredjedel og minst to av styrets medlemmer med vara, velges av blant de ansatte.

Regler for valg av ansatterepresentanter i selskaper som har foretaksforsamling står i finansforetaksloven § 8-15 som også viser til bestemmelser i allmennaksjeloven.

Lovverk og andre ressurser

Det finnes flere relevante lover og forskrifter som gjelder ansattes representasjon i styrende organer:

Forskrift til finansforetaksloven (12.12.16) presiserer at ansatte skal ha krav på representasjon i Godtgjørelsesutvalget.

Var dette nyttig?