Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

Dette er YS Pensjon

I Finansforbundet ønsker vi å gi medlemmene de beste fordelene og betingelsene. Derfor har vi gått sammen med flere andre forbund om å tilby YS Pensjon til medlemmer med egen pensjonskonto. I samarbeid med Nordea Liv gir vi lave kostnader og et godt forvaltningstilbud som kan sikre deg som medlem flere tusen kroner ekstra som pensjonist.

Nyhetene som gir deg mer i pensjon:

  • 1. januar ble Egen pensjonskonto lansert for de som har innskuddspensjon – dette gir deg mer kontroll og valgfrihet rundt pensjonen din.
  • 1. februar ble YS pensjon lansert – en medlemsfordel som kan gi deg mer i pensjon
  • Fra 1. mai er alle pensjonsavtalene som flyttes til YS Pensjon aktive – da overtar Nordea Liv forvaltningen til betingelsene fra medlemsfordelen YS Pensjon
  • I mai ble YS Boost lansert – en mobilløsning som gir deg full oversikt over pensjonen din når du flytter pensjonskontoen til YS Pensjon. I tillegg kan du selv gjøre endringer for å påvirke pensjonen din.
  • Fra 15. september kan alle medlemmer som har pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsforhold flytte disse til YS Pensjon – også de som ikke har innskuddspensjon hos nåværende arbeidsgiver.
  • Medlemmer som allerede har begynt å ta ut pensjon eller planlegger å gjøre det i inneværende år, kan dessverre ikke flytte pensjonskontoen sin til YS Pensjon. Tilbudet gjelder kun de som skal ta ut pensjon fra 2022 eller senere.

Hva er egen pensjonskonto?

Egen pensjonskonto trådte i kraft 1. januar 2021 som et resultat av endringer i innskuddspensjonsloven. Formålet har vært å gjøre pensjon enklere. Dette vil gi deg bedre oversikt, mer kontroll og lavere kostnader. Dermed får du mer i pensjon. Merk at egen pensjonskonto gjelder for deg som har innskuddspensjon.

Du kan velge selv – det kan lønne seg

Med egen pensjonskonto samles pensjonen din automatisk hos din arbeidsgivers pensjonsleverandør. Men du har et valg. Det er du som bestemmer hvilket selskap som skal forvalte din pensjon. Det innebærer at du kan velge pensjonskonto uavhengig av hvilket selskap arbeidsgiveren din benytter som pensjonsleverandør. Fordelen med egen pensjonskonto er at du kan velge å flytte den dit du får de beste betingelsene. Derfor er det viktig at du følger litt med selv. Det er nemlig stor variasjon i kostnadene de ulike pensjonsleverandørene tar for å forvalte pensjonskontoen din.

Få mer pensjon for pengene

Du som er medlem i et YS-forbund kan velge å flytte pensjonen din til YS pensjon. Det er en medlemsfordel hvor målet er at du skal får mer pensjon for pengene. Nordea Direct er forvalter av YS Pensjon og tilbyr YS-medlemmer meget gunstige betingelser på egen pensjonskonto. Det kan bety lavere kostnader og mer i pensjon. Derfor er det viktig å sammenlikne tilbudene. Husk at jo tidligere du benytter deg av den beste avtalen, desto raskere vokser pensjonskontoen din.

Sjekk hva du betaler

Usikker på hva du skal gjøre? Start med å sjekke hva du har spart opp og hva du betaler i kostnader hos egen arbeidsgiver? Dette finner du ved å gå inn på norskpensjon.no. Gå deretter inn på yspensjon.no og finn prisene du betaler for YS Pensjon. Da har du et godt sammenlikningsgrunnlag for å ta en avgjørelse.

I tillegg bør du sjekke hvilke investeringsmuligheter du har for pensjonen din. Hvilken type fond ønsker du å investere pensjonen din i? Det kan også påvirke avgjørelsen din. Du finner all informasjon om investeringsalternativer for YS Pensjon på yspensjon.no.

Pensjonskapitalbevis kan også flyttes

Mange har pensjonskapitalbevis fra tidlige arbeidsforhold. Disse er ikke en automatisk del av egen pensjonskonto og kan være spredt hos flere forvaltere. Ofte har de høye forvaltningskostnader som spiser av pensjonen din. Selv om du ikke har innskuddspensjon og egen pensjonskonto, kan du likevel flytte pensjonsbevisene dine til YS Pensjon. Da får du de samme gode medlemsbetingelsene som for egen pensjonskonto.

Du kan sjekke hvor du har pensjonskapitalbevisene dine og hva du betaler i forvaltning på norskpensjon.no Da kan du enkelt sammenlikne med betingelsene YS Pensjon kan tilby.

YS Boost – enkel oversikt og kontroll via mobilen

Med YS Pensjon har du også muligheten til å påvirke egen pensjon underveis. Hvis du flytter pensjonen din til YS Pensjon får du tilgang til mobilløsningen YS Boost når pensjonskontoen opprettes. Her kan du ta aktive valg av investeringsprofil og endre aksjeandelen på sparingen din. I tillegg vil du til enhver tid ha full oversikt over pensjonen din.

Hvordan går jeg frem for å få medlemsfordelene?

Egen pensjonskonto gir deg valgfrihet. Det betyr at du selv kan velge hvor du vil ha pensjonen din samlet. Dette heter «selvvalgt leverandør», og er noe du kan gjøre nå. Hvis du velger å flytte pensjonen din til YS Pensjon, gå inn på yspensjon.no og gi din fullmakt til at egen pensjonskonto opprettes hos Nordea Liv med alle medlemsfordelene YS Pensjon tilbyr.

Spørsmål?

Dersom du har spørsmål rundt YS Pensjon, ta gjerne kontakt med vår sjeføkonom Sven Eide:

Var dette nyttig?