Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

Gjør mer ved å jobbe mindre

Det skal ikke så mye til for å bli mer effektiv.

Bli-mer-effektiv-(3)
Det er spesielt fire ting du kan gjøre for å få en mer effektiv arbeidsdag.

Vitenskap viser også at du kan få gjort mer ved å jobbe mindre. Visste du for eksempel at Charles Darwin bare jobbet fire timer om dagen og Ernest Hemingway seks timer?

Hegnar.no skriver at jobber du for mye, holder du kanskje deg selv tilbake. Færre og mer effektive timer jobb om dagen kan med andre ord være løsningen, men da er det veldig viktig at disse timene brukes på riktig måte. Her er fire tips til hvordan:

Fokus

Cal Newport, assisterende professor i datavitenskap ved Georgetown University, trekker frem Theodore Roosevelt som et eksempel på produktivitet. Han kunne lese ferdig en hel bok før frokost, og publiserte nesten 50 bøker i livet sitt. Han oppnådde også gode karakterer på Harvard, bare ved å studere noen timer om dagen. Trikset hans var å fokusere i de timene han jobbet, sette alt annet til side og gå dypt inn i oppgaven.

Ikke multitask

Å gjøre flere ting samtidig bare begrenser deg – for å jobbe effektivt må du ignorere alle forstyrrelser. Noen forskere tror ikke en gang at multitasking er ekte – når du tror du gjør to ting samtidig, hevder de at du faktisk bare hopper mellom de to, noe som er mentalt utmattende. Det er best å fokusere på én enkelt oppgave.

Gode pauser

Forskning viser også at du ikke kan opprettholde hjernekraft gjennom en hel arbeidsdag uten hvile. Ifølge Hegnar.no viser noen studier at arbeidstakere er mer produktive når de har minst 15 minutters pause hver time. Denne pausen bør du ikke bruke til Facebook-scrolling – du må faktisk hvile hjernen.

Ta en lur

Å ta en lur eller to i løpet av arbeidsdagen kan også hjelpe på produktiviteten. New York Times omtaler et eksperiment hvor et antall deltakeres persepsjon ble tester fire ganger i løpet av en dag, hvor prestasjonen stadig ble verre. For de som tok en lur på 30 minutter mellom testene, viste eksperimentene ingen forverrelser, og resultatene til de som tok en lur på 60 minutter ble faktisk forbedret.

Ifølge Hegnar.no konkluderte forskerne med at en lur “kan hjelpe med våkenhet og persepsjon, og kutte gjennom den generelle tåken som kryper inn i løpet av dagen”.