Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

– Det blir som et lite samfunnsoppdrag

Hver uke inspirerer Pengepodden 10.000 lyttere om privatøkonomi, aksjemarkedet og investering.

Anders Skar
Anders Skar i Pengepodden

– Første episode publiserte vi i 2015, på et tidspunkt det var få podcaster på markedet. I Norge var vi den første finansinstitusjonen med egen podcast, forteller Anders Skar, spare- og investeringsøkonom i Nordnet.

Etter inspirasjon fra den suksessfulle podcasten Sparepodden fra Nordnet i Sverige, så norske Pengepodden dagens lys for litt over tre år siden.

– Vi bestemte oss for å lage ti episoder, hvor lytterne skulle avgjøre om det ble suksess eller ikke, fortsetter Anders.

Og suksess ble det. Til nå er det blitt hele 180 episoder, med mellom 8000 og 10.000 lyttere på hver episode. Nordnet har helt siden oppstart  vært en nettmegler og tilbydd kunnskap og opplæring – både fysiske og digitale kurs – og podcasten ble nok en kanal for Nordnet å nå ut til kundene sine. Per i dag er det Anders og spareøkonom Bjørn Erik Sættem som holder i podcasten. 

Lytterne en del av Pengepodden

Anders mener at jo mer du kan om din personlige økonomi, desto bedre vil du lykkes med sparepengene dine. Målet til Pengepodden er at lytterne skal bli bedre sparere og investorer, og bedre rustet til å ta vare på pengene sine. Men også litt underholdt på veien.

– For oss handler det om å gi kundene og lytterne våre mer kunnskap om et tema som mange opplever som komplisert og litt vanskelig. Jeg tror vi har lykkes med podcasten fordi vi har en dialog med lytterne og engasjerer dem. De sender oss spørsmål og forslag til tema og gjester, og på den måten får vi vite hva folk vil høre og lære om. Vi inviterer kundene inn, rett og slett. Vi har truffet på formatet, og har funnet en fin balanse mellom kunnskapsformidling og det uformelle. Pengepodden er en podcast av og for lytterne.

Anders tror lytterne gjenspeiler kundebasen deres på en ganske nær måte. Det er flest menn, hvorav flesteparten bor i sentrale strøk som Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger. De har gjerne noe mer utdanning, og er over gjennomsnittet interessert i økonomi, børs, finans og næringsliv. Podcasten har en yngre aldersgruppe enn snittet i kundebasen, med en overvekt av studenter innen økonomi og finans.

– Jeg er imponert over detaljeringsgraden og kompleksiteten vi opplever med lytterne våre, og hvor innsiktsfulle og kompetente de er.

PODDER HVER UKE: I førersetet til Pengepodden sitter spareøkonom Bjørn Erik Sættem (t.v.) og norgessjef i Nordnet Anders Skar (t.h.).
PODDER HVER UKE: I førersetet til Pengepodden sitter spareøkonom Bjørn Erik Sættem (t.v.) og norgessjef i Nordnet Anders Skar (t.h.).

En podcast for både spareren og investoren

Tidligere hadde Nordnet større fokus på investering og børsen, men etter hvert som de har utviklet seg og fått flere kunder, har nye målgrupper dukket opp. Mange nordmenn har et behov for å spare penger, men har ikke det samme behovet for å investere.

– Vi har delt Pengepodden i to, #Pengepodden investor og #Pengepodden sparing, i forsøk på å nå ut til både spareren og investoren. De to målgruppene har ulike forutsetninger, og ulike behov for kunnskap. Er du interessert i å vite hvordan du best mulig sparer til pensjon eller til barna dine, har du ikke nødvendigvis behov for å vite hvordan teknisk trading fungerer – men det er en investor opptatt av. Vi har også en talsperson til hver målgruppe.

Generelt har tradisjonell sparekonto lenge vært den mest vanlige spareformen blant nordmenn, utenom investering i egen bolig. I dag har mannen i gata blitt mer interessert i å vite hvordan han kan sørge for avkastning på sparepengene sine, og hvor han burde tørre å ta en risiko.

– Aksjemarkedet er det mest naturlige stedet for mange å spare. Jeg føler vi er en slags sparringspartner og inspirasjonskilde for folk. Selv om vi er en kommersiell aktør, blir det også som et lite samfunnsoppdrag.

– Trading har en aura og sexyness

I Pengepodden snakkes det om alt fra sparetips, boligsparing, pensjonssparing og sparetips for barn til aksjemarkedet, sparing i fond, oljeprisen, enkeltselskap på børsen, produkter og tjenester. Episodene som omhandler aksjer, investering og trading viser seg å være hakket mer populære blant lytterne. Spesielt trading.

– Trading har en aura og sexyness som mange er nysgjerrig på. Når vi prater om trading, ønsker vi å få lytterne til å velge en strategi for å spare og investere pengene sine på en måte som gir en positiv opplevelse. Det kan være stor fallhøyde om det går galt, og jo kortere tidshorisont i aksjemarkedet, desto farligere, sier Anders.

I flere av episodene har Pengepodden med seg en gjest, og alt fra folk fra børsen, myndigheter og interesseorganisasjoner til fondsforvaltere, sjefsøkonomer og kunder har vært innom.

– Alle som har innsikt og kunnskap eller jobber med noe innenfor sparing og investering, er potensielt en gjest. Det er mange som kan mye mer enn oss, så da vil vi heller ha dem. Det gir lytterne en fin variasjon, og de blir eksponert for andre stemmer og synsvinkler enn det vi selv representerer.

Nordnet

  • Nisjebanken Nordnet er en bank for sparing og investering, som tilbyr sparing i aksjefond og høyrentekonto, hvor det meste handler om å plassere og spare penger.
  • Kunden er i førersetet, hvor de investerer pengene sine via nettsidene til Nordnet i en selvbetjent nettbutikk.