Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

CV-en din bør være blodfersk

Malin har fast jobb, samboer og barn. Og et studium på BI å fullføre. Det kan vise seg å være lurt, for kunnskapstørste mennesker står høyt i kurs hos arbeidsgivere.

Malin Sæthre er student på BI og har bygd på CV-en sin med en bachelor.
FYLLER PÅ: Malin Sæthre skulle ta en liten studiepause. Den har vart i ti år. Nå fullfører hun en bachelor i ledelse ved BI ved siden av full jobb og familieliv.

– Jeg skjerper hodet og lærer mye nytt som jeg håper jeg kan bruke på en god måte, både som hovedverneombud og skadebehandler.

Det sier Malin Sæthre, som er i full gang med en bachelor i ledelse på Handelshøyskolen BI i Bergen. Cirka to år med studier gjenstår før graden er fullført. Studeringen foregår ved siden av full jobb – og fullt familieliv. Men det er verdt det, synes 33-åringen.

– Da jeg søkte jobb i Tryg for ti år siden, var det ment som et lite avbrekk i studiene, sier Malin.

Den gang var hun to år på vei inn i et studium i visuell kultur på Universitetet i Bergen. Pausen ble altså litt lenger enn først planlagt. Og med full stilling i Tryg – femti prosent som skadebehandler, femti som hovedverneombud, i tillegg til et tillitsvalgtverv – er det ingen som puster henne i nakken og ber om papirer på en grad. Likevel føles det nødvendig for Malin å formalisere kompetansen sin.

– Det er ingen som forlanger at jeg studerer nå, men vi lever i en tid der mange har mye på CV-en sin. Jeg føler at jeg har et lite hull.

Det er ingen som forlanger at jeg studerer nå, men vi lever i en tid der mange har mye på CV-en sin. Jeg føler at jeg har et lite hull.

Malin Sæthre

Lettere å bytte bransje

Nestleder i Finansforbundet, Bente Hornsrud Espenes, er helt sikker på at Malin får uttelling for påfyllet av kompetanse som hun nå investerer tid og penger i.

– Det må etterfylles hele veien – hele arbeidslivet. Det er helt avgjørende. Det nytter ikke å surfe på bølgen av en bachelor eller master, sier hun, og understreker at «påfyll» ikke bare handler om å ta en grad på en høyskole, men også om læring på arbeidsplassen.

VERDT DET: Malin Sæthre er tillitsvalgt, hovedverneombud og skadebehandler i Tryg. I tillegg studerer hun. Selv om det er hektisk til tider, synes Malin studiene er verdt det.
VERDT DET: Malin Sæthre er tillitsvalgt, hovedverneombud og skadebehandler i Tryg. I tillegg studerer hun. Selv om det er hektisk til tider, synes Malin studiene er verdt det.

Bente får støtte fra HR-direktøren i Storebrand.

– Ny teknologi fører med seg nye måter å jobbe på. Det gjør at kunnskap raskere går ut på dato. Den kan være utdatert allerede etter tre til fem år, sier Tove Selnes.

Hun tror mange bedrifter har skjønt at evnen til å lære – og anvende det du har lært – er viktig nøkkelkompetanse fremover. Da blir det du har med deg fra før, mindre viktig. En bonus er at det samtidig blir lettere å bytte bransje.

– Karriereveien er ikke så rett som den var i gamle dager. Nå ser vi at erfaring fra én bransje eller ett fag kan brukes andre steder, sier Tove Selnes.

Finansforbundets stipendordning

  • Du kan motta inntil 25.000 kroner fra det «sentrale» stipendet. I tillegg finnes lokale stipendordninger
  • Du må ha vært medlem i minimum ett år for å søke stipend. Du må være medlem av Finansforbundet også på utbetalingstidspunktet for stipendiet
  • Studiet må være påbegynt eller ha oppstart innen ett år fra tildeling
  • Du må søke støtte hos arbeidsgiver før du søker støtte fra Finansforbundet
  • Studiet det søkes støtte til skal fortrinnsvis gi studiepoeng. Det tildeles fortrinnsvis stipend til NOKUT-godkjente studietilbud og læresteder
  • Finansforbundet gir primært støtte til studieavgift

Tre millioner i potten

Malin Sæthre finansierer store deler av bachelorgraden sin selv. Men hun har fått drahjelp av Finansforbundet.

– Jeg søkte stipend av Finansforbundet, og fikk det. Det vil jeg anbefale alle medlemmer å gjøre. Det er en fin måte å komme i gang på.

Tryg bidrar med fri til studiene når det er samlinger på BI samt lese- og eksamensdager.

– Jeg slipper å bruke egen fritid og feriedager til dette, sier Malin fornøyd.

Finansforbundet deler hvert år ut flere millioner kroner i studiestipend til sine medlemmer. Hvert medlem kan få maksimalt 25.000 for hver søknad, men det er fullt mulig å søke flere ganger.

– Vi er opptatt av å bidra til at våre medlemmer har tilgang til ny og fremtidsrettet kompetanse, sier Bente Hornsrud Espenes.

I år er dette dessuten et av satsingsområdene for forbundsstyret, som i tillegg til å dele ut stipender har kjøpt studieplasser hos BI. Satsingen er et pilotprosjekt.

– Vi valgte BI fordi skolen ikke stiller noen krav til at du må ha noen annen utdanning i bunn.

– De aktuelle studieplassene gir 7,5 studiepoeng. I utgangspunktet ble det kjøpt 25 plasser, men da det kom inn 750 søknader, ble ordningen utvidet.

– Så nå har vi 90 plasser, fordelt på Bergen, Oslo og Trondheim. Studentene startet nå i høst, forteller Bente.

Malin studerer på BI.
FIKK STIPEND: – Jeg søkte stipend av Finansforbundet, og fikk det. Det vil jeg anbefale alle medlemmer å gjøre. Det er en fin måte å komme i gang på, sier Malin Sæthre.

Alt påfyll er godt påfyll

Tove Selnes hos Storebrand understreker at «oppdatert kunnskap» ikke nødvendigvis er ensbetydende med å studere. Det finnes også muligheter for de som ikke har tid, råd eller lyst til å ta fag hos ulike utdanningsinstitusjoner.

– Mye lærer du i jobben, noe gjennom å delta i nye prosjekter og noe gjennom klassiske kurs- og opplæringsløp, sier hun.

Med åtte år bak seg i et internasjonalt IT-selskap, erfarte hun at mange av de som holdt seg mest oppdaterte, var selvlærte.

– De beste utviklerne våre gikk ikke på kurs. De leste artikler, så TED-talks, chattet med andre og hadde en egen drive til å følge med på trender og lære seg nye ting.

Jeg føler at jeg har lært mye på det året jeg har gått på BI. Det er veldig kjekt å studere når man har jobberfaring.

Malin Sæthre

Verdt det!

Malin Sæthre er fornøyd med valget sitt, og liker å lære seg nye ting. At studiepausen ble lenger enn hun hadde tenkt da hun tok seg «et pauseår» for snart ti år siden, synes hun, når alt kommer til alt, var bra.

– Jeg føler at jeg har lært mye på det året jeg har gått på BI. Det er veldig kjekt å studere når man har jobberfaring. De fagene jeg har tatt nå, tar jo mange rett fra videregående skole. Men arbeidslivet gir en annen forståelse for de fagene man tar, som også bidrar til at man klarer å gjennomføre på en god måte. Erfaring gir selvtillit, og jeg føler at jeg mestrer mer.

Hun kjenner av og til på dårlig samvittighet, og innimellom blir det mange skippertak med både jobb, studier og familie.

– Til tider er det selvfølgelig litt mye å kombinere, men det vil jo egentlig aldri passe bedre eller dårligere. For meg har det vært riktig å være i full jobb samtidig. Jeg ville ikke hatt det sånn hele livet, men når jeg vet at det er for en periode, er det greit.

– Tror du studiet gjør deg mer attraktiv på jobbmarkedet, om det skulle bli aktuelt å bytte jobb en gang?

– Det er selvfølgelig mange måter å tilegne seg kompetanse på, men jeg tror dette er en bra måte å gjøre det på, og jeg tror det er viktig for å være attraktiv, fastslår Malin.

Malin Sæthre fyller på CV-en sin med en bachelor på BI.
MER ATTRAKTIV: Malin Sæthre håper og tror at bacheloren hun nå tar vil gjøre henne mer attraktiv for potensielle fremtidige arbeidsgivere, selv om hun i dag stortrives i jobben hos Tryg.