Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

Student? Fem steg for å få pengene til å strekke til

Er det virkelig mulig å få budsjettet til å dekke både regninger, mat og moro, selv i en tid med inflasjon og prisøkninger?

GIR PENGETIPS: Connie Adelina Lunde deler daglig sparetips og kunnskap om økonomi med over 30 000 følgere på Instagram.

2023 blir et krevende spare-år, spesielt for unge studenter. Det allerede stramme studentbudsjettet strammes ytterligere inn med inflasjon og prisøkninger. Likevel opplever DNB Ungs ambassadør Connie Adelina Lunde at studentene jobber hardt for å få mer kontroll på eget budsjett.

– Nå får du mindre for pengene enn før og det gjør at flere må tenke nytt for å få endene til å møtes.  

Og for å tenke på en ny måte søker flere unge i dag råd og tips fra såkalte spareinfluensere – som Connie. Hun er en av dem som driver DNB Ungs Instagram der hun deler tips til gode økonomiske vaner, sparing og læring om forsikring og boliglån. For selv om det har blitt vanskeligere å spare penger, er det langt ifra umulig. Her er hennes beste tips for å få pengene til å strekke til, også i 2023. 

Steg 1) Sett opp budsjett

– Folk bruker veldig liten tid på egen økonomi. Jeg er ikke så god på det selv, men merker at jeg får mye bedre oversikt når jeg først setter opp et budsjett. Da blir det lettere å spare, sier hun.

Selv har hun satt seg et budsjett for 2023 som gir en visuell oversikt over boligutgifter, utgifter til hjemmet, sosialt, regninger og mer. Connie forteller at hun har skrevet ut malen og har den liggende på rommet sitt som en slags, tja – kjip påminner, men også som en motivasjon.  

– Da ser du hva pengene dine går til. I en hverdag er det lett at pengene flyter overalt. Man mister oversikt på hva man egentlig bruker penger på.

Les mer: Et studentmedlemskap i Finansforbundet gir deg en rekke rabatter og goder på forsikring og helsetjenester, i tillegg til kurs, stipender, karrierehjelp og tilgang på hytter.

Steg 2) Kutt unødvendige utgifter

En annen positiv ting med å budsjettere er at man får oversikt over hvor man kan kutte i forbruket sitt. Connie mener at man kan være kreativ når man kutter ned på utgiftene. Det fins mye man kan spare på, og her er et nøkkelord å dele.  

– Du kan lage fellesmiddager med de du bor med eller venner, noe som både er billigere og mer sosialt. Det gjør også jobben mye enklere fordi matlagingen blir fordelt på flere personer, sier hun kjekt.

Et annet tips kan være å ukeshandle. Det gjør det enklere å forholde seg til matbudsjettet ved at du unngår småkjøp i butikken eller å kjøpe ingredienser du egentlig ikke trenger.

Overskudd? Dersom du er student og har overskudd kan en annen anbefaling være å se etter deltidsjobb. Det gir mer penger å rutte med i måneden slik at man lettere og raskere kan nå sine sparemål.

I dag abonnerer de fleste på ulike strømmetjenester, og dette må man ta utnytte av. Connie anbefaler å høre med venner, familie og kollektiv om hvilke abonnenter man kan dele på. 

– Jeg bor i et kollektiv hvor en har Netflix, en har TV2 Zumo og en annen har HBO, og det syns jeg funker veldig bra. Så deler vi med andre venner igjen. Også har jeg en kjæreste jeg deler Spotify med.

Et siste tips for å kutte ned på utgifter er å sjekke om det finnes noen billigere alternativer på de tjenestene eller produktene man betaler for.

– Hvis du trener kan du spørre deg selv om det hjelper å bytte til et billigere treningsstudio? Det er litt sånne valg man kan ta.

Steg 3) Bufferkonto

Har du opplevd at uforutsette kostnader har rotet til budsjettet ditt? Da er det lurt å sette av penger i en bufferkonto – noe som ved flere anledninger har reddet Connie fra kjipe situasjoner.  

– Jeg opplever at jeg kan være litt uheldig og komme i situasjoner hvor det er lurt å ha spart opp noe på si.

Connie Lunde – DNB

Det siste året har hun knust stekeplata, trukket visdomstenner samt å betale for at hunden hennes måtte trekke åtte tenner.

– Senest forrige helg knakk jeg skia mine, og det var første skituren for sesongen. Så nå har jeg lyst til å kjøpe meg nye ski, og da er det lurt å ha en bufferkonto hvor jeg kan trekke de pengene fra, sier hun.

Hver måned setter hun av et fast beløp inn på bufferkonto når hun får lønning. Det gjør det lettere å spare og la pengene stå urørt. Det er ofte anbefalt at en bufferkonto har mellom en og to månedslønner.

– Men jeg vil også skyte inn at selv om jeg trenger nye ski, så skal jeg kjøpe de brukt.

Steg 4) Kjøp og selg brukte ting!

De siste årene har gjenbruk tatt av på sosiale medier, og blitt en trendy sparehack mot det grønne skiftet. Med flere bruktapper som både Tise, Letgo og Finn er handelen bare et tastetrykk unna. Connie anbefaler flere å benytte seg av dette markedet, både når det kommer til å kjøpe og selge brukte ting. Klær og sko kan ofte hope seg litt opp hjemme, forteller hun.

– Det er lurt å selge unna litt ting før man kjøper noe nytt. 

– Også er det så mange skatter man kan finne brukt, samtidig som det er billigere. Det er egentlig bare fordeler med det, sier hun.

Ikke minst er brukthandel godt for miljøet, noe som er enda en god grunn til å handle mer brukt og spare penger.

Steg 5) Vær åpen om økonomien din

Som student vil man leve livet og være med på det som skjer. Selv om Connie hater å gå glipp av ting, ville hun ha sagt mer nei hvis hun kunne dratt tilbake i tid. 

– Jeg ville sagt nei hvis jeg ikke hadde råd, sier hun og innrømmer at det har hendt at hun har lånt penger av moren sin.

Connie Adelina Lunde

Heldigvis ser hun at mer åpenhet og snakk om økonomi i sosiale medier skaper en sunn trend for unge. Åpenhet sprer kunnskap, men er også med på å bryte ned dårlig selvfølelse rundt det å ha dårlig råd.

– Åpenhet er med på å normalisere ting som å si nei når du ikke har råd. Mange sier ja til alt, men jeg synes det er helt innafor å si nei hvis lommeboka sier nei, og det burde være en veldig god unnskyldning.

For på slutten av dagen handler økonomi om hvordan du ønsker at livet skal leves, både på kort og lang sikt. For Connie er årets sparemål Gran Canaria, og da må takaway byttes ut med fellesmiddager. Og selv om det blir langt færre kaffekopper på kafé, er derimot sydenturen desto nærmere.

Hvem kan bli studentmedlem?

Alle fulltidsstudenter er velkommne som studentmedlemmer hos oss.

I finansbransjen finner du økonomer, teknologer, jurister og mye mer. Hos oss kan du derfor bli studentmedlem uavhengig av utdanningsretning.