Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

Sommerens investering i fremtiden

SpareBank 1 håper å finne fremtidens stjerner.

Interns-(2)
ØYE FOR MULIGHETER: Aurora Bratli Brunvoll (24) og Niklas Johansen (23) er interns hos SpareBank 1 i sommer. Som henholdsvis designer og utvikler har de gode jobbmuligheter i bedriften dersom de gjør det bra.

SpareBank 1 har fått påfyll av ungt blod for sommeren, men ikke av finansfolk. Målet er langsiktig rekruttering, og på ønskelisten står designere og utviklere.

Det er dag to for sommerens interns i SpareBank 1 i Oslo. Elleve ivrige mennesker sitter klare for å sette sitt preg på bedriften og samtidig lære noe nytt. Gjør de godt inntrykk, er det absolutt jobbmuligheter her. For akkurat disse studentene vokser ikke på trær.

– Markedet er støvsugd for utviklere, sier Ida Hveding Huse, utviklingsleder i SpareBank 1 Forsikring.

Hun er ansvarlig for programmet sommerinternsene skal gjennom de neste seks-syv ukene. Tidligere har SpareBank 1 hatt flere internships rettet mot studentene, men i år er det utviklere og designere som er valgt.

– Mye skjer på digitale flater, og vi har ikke nok utviklingskapasitet, spesifiserer Huse.

For selv om mange nok vil tenke på SpareBank 1 som en bank, er de så mye, mye mer.

– Vi er ute og presenterer oss på utdanningsinstitusjonene for å vise at vi ikke bare kan finans, men at vi også har et stort teknologimiljø.

Hovedårsaken er merkevarebygging og langsiktig rekruttering. Økt digitalisering gjør at rekruttering av dyktige utviklere er svært krevende.

– Det er mye som skjer innen finans og forsikring, og vi ønsker å vise frem de spennende tingene vi driver med. Vi har nærmere ti tverrfaglige leveranseteam med en god miks av fast ansatte og konsulenter. Vi ønsket også tverrfaglige sommerstudentteam med både designer og utviklere, og har også valgt å ta inn to sommerstudentkonsulenter, sier Huse.

–	Jeg ble litt skeptisk først da jeg fikk vite at jeg skulle jobbe i bank, men det viser seg at det er ikke helt som å jobbe i en bank. Vi jobber i forsikring, og jeg skjønner at det er et veldig teknologisk og designdrevet miljø. Jeg får ikke følelsen av å jobbe i en bank, sier Aurora Bratli Brunvoll, masterstudent i design ved Kunsthøgskolen i Oslo.
– Jeg ble litt skeptisk først da jeg fikk vite at jeg skulle jobbe i bank, men det viser seg at det er ikke helt som å jobbe i en bank. Vi jobber i forsikring, og jeg skjønner at det er et veldig teknologisk og designdrevet miljø. Jeg får ikke følelsen av å jobbe i en bank, sier Aurora Bratli Brunvoll, masterstudent i design ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Får opp øynene for finans

De elleve som kom gjennom sommerens nåløye er fra Universitetet i Oslo, Oslo MET, NTNU i Trondheim og Universitetet i Bergen. Blant dem er det tre designere og åtte utviklere. For å finne dem, har SpareBank 1 vært aktive på blant annet karrieredager på utdanningsinstitusjonene. Det er en taktikk som ser ut til å ha virket.

– De presenterte techdelen av SpareBank 1, og promoterte at de skulle ha interns i sommer, så jeg gikk på bedriftspresentasjonen deres senere på dagen. De ga et godt bilde av hvordan utviklingsmiljøet her er, så da søkte jeg, forteller Niklas Johansen.

23-åringen har ett år igjen av bacheloren sin i ingeniørfag data ved Oslo MET.

– Det var veldig bra engasjement av dem, at de kom og promoterte og viste seg litt frem, for på forhånd visste jeg ikke at det var et så svært utviklingsmiljø her.

Aurora Bratli Brunvoll er masterstudent i design ved Kunsthøgskolen i Oslo, og har egentlig sommer-internship i konsulentselskapet Sopra Steria, som deretter har plassert henne hos SpareBank 1. Også hun var nokså uvitende om hvilke muligheter finansbransjen har for designere og utviklere.

– Jeg ble litt skeptisk først da jeg fikk vite at jeg skulle jobbe i bank, men det viser seg at det er ikke helt som å jobbe i en bank. Vi jobber i forsikring, og jeg skjønner at det er et veldig teknologisk og designdrevet miljø. Jeg får ikke følelsen av å jobbe i en bank, sier hun.

Ida-Hveding-Huse
STØVSUGD MARKED: Finansbransjen trenger designere og utviklere, ikke bare folk med finansbakgrunn. Derfor er alle elleve internship-plassene i SpareBank 1 i sommer, viet design- og utviklerstudenter. – Markedet er støvsugd. Vi gjør dette med tanke på langsiktig rekruttering, sier Ida Hveding Huse, utviklingsleder i SpareBank 1 Forsikring.

Gode jobbmuligheter

SpareBank 1 er på jakt etter talenter, og ønsker å gi internsene solid jobberfaring.

– Vi håper de sitter igjen med økt kompetanse, mer innsikt i hvordan vi jobber, solid jobberfaring og inntrykk av at vi er en teknologibedrift, sier Ida Hveding Huse.

Men hva håper studentene å få ut av sommerukene?

– For meg handler det mye om å teste hvordan det er å jobbe som konsulent og designer. Jeg har vært innom tradisjonelle designbyråer før, men har aldri testet ut å være konsulent, og bli leid ut til en kunde. Og så vil jeg bruke sommeren til noe nyttig og relevant, og lære masse, sier Aurora Bratli Brunvoll.

Niklas Johansen gleder seg til å få jobbe i et større utviklermiljø.

– Det er spennende å prøve å jobbe i reell bedrift med et reelt prosjekt, erfare et proft utviklingsmiljø. Jeg har jo jobbet med utvikling før, gjennom min tidligere jobb på sykehus. Men da har det gjerne vært meg på egenhånd. Nå har jeg et team med flinke folk rundt meg. Jeg gleder meg til å se hvordan det gjøres profesjonelt, og lære masse av det, bli kjent med nye teknologier og nye måter å gjøre ting på.

– Ser dere for dere finansbransjen som arbeidsmarked når dere er ferdig med studiene?

– Finansbransjen er ny for meg. Jeg har ikke noe erfaring herfra, men jeg tror det er mye IT i fremtiden her. Jeg vet ikke, mulighetene er åpne. Vi får se, sier Johansen.

Brunvoll utelukker slett ikke at hun banker på bankdøren om ett års tid, når masteren er fullført.

– Jeg har i hvert fall fått åpnet øynene for finans. Jeg synes SpareBank 1 virker som interessant bedrift, de har mye fagmiljø innen design og teknologi, og jobber for faggrupper innen interaksjonsdesign, grafisk design og user experience. Du kan få et fagmiljø her. Du blir ikke den eneste utvikleren eller designeren som sitter i et byrå. Det er som å jobbe i en teknologi- og designbedrift, egentlig. Jeg er jo her for å teste om SpareBank 1 eller Sopra Steria er en interessant arbeidsplass. Så vi får se, kanskje jeg kommer og banker på døra og spør om jobb, sier 24-åringen og smiler.

Og SpareBank 1, de utelukker heller ikke at døren er åpen for studentene som jobber her i sommer.

– Er det jobbmuligheter her for de som gjør det godt?

– Ja, sier utviklingsleder, Ida Hveding Huse kontant.