Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

Slik funker karrierecoaching

En karrierecoach kan hjelpe deg å endre vaner, gi deg verktøy for å takle stress, og gi inspirasjon til nye perspektiver og tanker.

Siren Fadler, karrierecoach
Som karrierecoach kan Siren Fadler hjelpe deg å endre vaner, gi deg verktøy for å takle stress, og gi inspirasjon til nye perspektiver og tanker.

Reflekterer du ofte over din egen situasjon? Tenker du over spørsmål som: Hvorfor jobber du akkurat der du jobber? Er du fornøyd? Eller er du kanskje misfornøyd? Hva er målet ditt og hva drømmer du om?

Etter 24 år i bank ville karrierecoach Siren Fadler drive med det hun likte aller best; nemlig å snakke med mennesker. Etter hvert tok en ny karriere form, og nå hjelper hun andre med å besvare spørsmålene over.

– Jeg begynte i bank fordi “alle andre gjorde det”. En stund drømte jeg om å ha mitt eget bankkontor, men slik gikk det ikke. Etter hvert som årene gikk endret kontakten med kundene seg ­– den delen av jobben som jeg likte veldig godt, forteller Siren.

Hun følte likevel ikke behov for å snakke med noen om jobbhverdagen. Men på tampen av bankkarrieren så hun helt tilfeldig en plakat om karrierecoaching på et behandlingssenter i Moss, og ble brått interessert. Etter coaching-timen satt hun igjen og tenkte «Oi, hva skjedde egentlig nå?».

Coaching kan defineres som skreddersydd, personlig oppfølging for å oppnå karriereutvikling, personlige mål og resultater.

Siren Fadler

Valgte ny retning etter karrierecoaching

Etter opplevelsen med coaching, valgte Siren å slutte i bankjobben og tok videreutdannelse i prosjektledelse, coaching og kommunikasjon. Siden 2011 har hun jobbet som karrierecoach, og har hjulpet andre med å finne sin vei i karriereløpet – men også på andre områder, siden det ene ofte påvirker det andre.

– Når noen kommer til meg, har han eller hun ofte behov for å prate og lufte tankene sine. I starten jobber vi mest med å bli kjent med hverandre slik at det kan dannes en grunnleggende tillit mellom oss. Det er viktig. Deretter kartlegger vi styrker og såkalte sabotører. Sier du til deg selv at du aldri kan bli en leder og lukker den døren, har du satt opp et stengsel eller en såkalt sabotør. Hvorfor overbeviser du deg selv om at du ikke kan klare noe før du har forsøkt?, spør Siren retorisk.

Siren Fadler, karrierecoach.
Anerkjenn kollegene dine for jobben de gjør og gi dem skryt. Vi har en tendens til å henge oss opp i det som ikke virker – vi må ikke glemme å skape oppmerksomhet rundt det positive, sier Siren Fadler.

Samtalepartner og heiagjeng

Vi sitter på et møterom i sjette etasje i Sirens kontorlokaler på Aker Brygge. Smilet hennes er varmt og ekte. Hun utstråler trygghet og fremstår umiddelbart som en god lytter. Samtidig utfordrer hun når det er nødvendig, og stiller uventede spørsmål som får i gang tankene.

– Hos en psykolog snakker du som regel om ting som har skjedd, gjerne vonde og smertefulle ting. Hos en coach fokuserer du på fremtiden. En karrierecoach fungerer som en personlig samtale- og sparringspartner som kan hjelpe deg å endre vaner, gi deg verktøy for å takle stress, og inspirasjon til nye perspektiver og tanker. Du har en som heier på deg for at du skal oppnå det du vil, sier hun og fortsetter:

– Se for deg et kart over et kjøpesenter med en prikk der du er, og en prikk der du skal. For å komme deg dit må du finne veien, og det er den veien jeg hjelper deg med – mot målet.

Har blitt en mentalitet å følge strømmen

Karrierecoaching har fokus på individuell utvikling, og kan blant annet hjelpe unge i yrkeslivet til å roe ned det stadig voksende karrierejaget. Du får hjelp til å ta dine egne valg med bakgrunn i hva du har lyst til og hva som er din indre motivasjon.

Siren forteller at mange som kommer til coaching er frustrert over egen situasjon og føler at de bare «følger strømmen» og forventningene fra omverden, og ikke lenger har påvirkning på egen arbeidssituasjon. Mennesker liker å bli sett og hørt for den de er. Når oppgavemengden tar overhånd, blir man en «oppgaveutfører» som må få gjort mest mulig i løpet av en dag. Mange føler at det forventes at man skal takle et slik arbeidspress, og at de er en dårlig medarbeider om de ikke rekker å løse alle oppgavene.

– Fellesnevneren for de som kommer til meg er at det er ressurssterke mennesker som nekter å følge strømmen. For et par år siden kom det en kvinne som var helt utkjørt av å jobbe og å gi alt hele tiden. Legen foreslo å sykemelde henne, men hun nektet – dette skulle hun klare, forteller Siren.

Sammen med Siren satte hun seg delmål, og gjennom coaching-prosessen bygget de opp selvfølelsen igjen, sten på sten. I dag er hun leder i en bank, og en suksessfull forretningskvinne med stort engasjement for sine medarbeidere.

Sirens tre beste tips til en bedre arbeidshverdag:

  • Ta pauser i hverdagen, og sett av tid til å reflektere. Husk å puste!
  • Ikke lag lister med 30 ting på to-do-lista. Lag en kortere liste med tre hovedoppgaver du skal gjøre den dagen. Da oppleves listen mer overkommelig.
  • Anerkjenn kollegene dine for jobben de gjør og gi dem skryt.

Støtte før jobbintervju, medarbeidersamtale og lønnsforhandling

I tillegg til generell karrierecoaching kan Siren også bistå med helt konkrete ting, som å utforme CV og jobbsøknad, eller forberedelser til jobbintervju, lønnsforhandlinger og presentasjoner.

– Som forberedelse før et jobbintervju fokuserer vi på hva arbeidsgiveren skal huske når du går derfra. Mange har en frykt for å ikke være gode nok i arbeidslivet, og klarer derfor ikke å fremheve sine positive egenskaper i et intervju, forteller Siren, og legger til:

– Uansett hvor i karrieren man er synes jeg karrierecoaching er noe de fleste bør gjøre med jevne mellomrom. Det er sunt å få perspektiver utenfra, siden man fort kan bli blind på sine egne styrker og kvaliteter. Og for meg som coach er det en helt ubeskrivelig opplevelse å få være med som reisefølge på de personlige utviklingsprosessene alle som kommer til meg går gjennom!

Dette får du ut av karrierecoaching:

  • Du får fokus på individuell utvikling
  • Du roer ned karrierejaget og blir stødig og trygg i egne valg
  • Du finner ut hva du vil stå for og hvem vil DU være som person
  • Du blir mer målrettet og tydeligere i egen kommunikasjon
  • Du blir bevisst hvem i nettverk ditt du vil bygge dypere relasjoner med og hvem som er viktig for deg å dyrke vennskap med
  • Du reduserer stress, setter dine egne grenser og ser situasjonen fra et annet perspektiv
  • Du våger å si nei – du trenger nemlig ikke delta på alt

Psst! Visste du at alle nye medlemmer i Finansforbundet får én gratis time hos en av forbundets karrierecoacher?  Som medlem har du  dessuten tilgang til coaching til en rabattert pris.