Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

Sovner du av pensjon?

Det er så lenge til, og det er så kjedelig. Men det er sant. Det er lurt å tenke pensjon. Også for 20-åringer.

Pensjonssparing
LEVA LIVET PÅ HAWAII: Noen drømmer om å leve livet på Hawaii, andre vil bare ha tid til å dyrke poteter. Uansett bør du tenke på pensjonen din.

Pensjon er pengene du skal leve av som pensjonist, når du ikke lenger har arbeidsinntekt. Kanskje er det førti-femti år frem i tid. Kanskje litt mindre, kanskje litt mer. Uansett er det jo lett å forstå at det er vanskelig å se for seg tilværelsen sin langt der fremme.

Men om du har lyst til å leve som nå – eller kanskje enda bedre – lønner det seg å lage noen lure løsninger. Det forteller Finansforbundets leder, Pål Adrian Hellman, mer om i denne videoen.

Før var det det enklere å regne ut hvor mye du får i pensjon. Da var du garantert en viss andel av lønnen i pensjon fra fylte 67 år, såkalt ytelsepensjon. I finansbransjen var det ikke uvanlig å få mellom 66 og 70 prosent av sluttlønnen (inkludert alderspensjon fra folketrygden) i pensjon livet ut.

Etter pensjonsreformen i 2011 har de fleste bedriftene lukket denne ordningen og gått over til innskuddspensjon (ITP) for nyansatte.

Det betyr større ansvar for deg. Du må trolig både spare mer selv, eller jobbe lenger enn tidligere for å få utbetalt det samme som dagens pensjonister.

Du kan lese mer om pensjon her.

Fem tips til unge til hvordan du kan spare til dine fremtidige «gamle dager»

  • Spar i BSU (boligsparing for ungdom)
  • Gjør deg attraktiv på arbeidsmarkedet: Skaff deg en utdannelse og en jobb du trives og utvikler deg i
  • Invester i bolig – men ikke samle alle eggene i én kurv
  • Velg arbeidsgiver med omhu og sjekk pensjonsbetingelsene: Husk at pensjonsopptjening er en del av lønnen
  • Orienter deg i markedet for individuell pensjonssparing