Student i ny by? (Du er ikke alene!)
Denne uken starter studiene for over 300 000 studenter. Mange har flyttet til en helt ny by. Her er tipsene som får deg på plass både sosialt og faglig.

– Jeg kjente noen i Bergen, men ikke så mange, sier en nyutdannet Oliver Lille Gustavson. I disse dager begynner han i ny jobb i KPMG i Oslo, men for to år siden var han student i ny by.
Det var både bra, nytt, uvandt og litt skummelt.
– Det ble en start med blanke ark, sier han. De blanke arkene ble etter hvert fylt med venner, studievaner og en helt nystartet klubb for å spille kubb.
For det finnes en hel verden der ute å oppdage, klubber og foreninger for alle slags små og store interesser. Og finnes det ikke allerede en klubb for det du liker kan du faktisk starte en selv – som Oliver.
– Auditoriene er store og terskelen for å snakke med folk er ofte like stor. Min erfaring er at folk trenger noe å samles om for å bli kjent – og så bli venner, sier Oliver, som ble styreleder i den nystartede kubbklubben.
Å flytte hjemmefra
Denne uken er over 300 000 studenter tilbake til studiebøkene. Noen fortsetter der de slapp, mens andre starter nytt med en bachelor- eller mastergrad.
Kjersti Aabrekk er selv student og prosjektleder i Studentsamskipnaden SIO. Hun jobber for at studenter skal få gode forutsetninger til å lykkes med studiene og har tre konkrete tips til studenter i ny by.
– For det første: Undersøk hvilke tilbud som finnes i din nye by, tipser Kjersti. Aktiviteter og arrangementer er gode møtepunkter for nye vennskap og kjennskap.
Kjersti Aabrekk
– I år lanserte SiO en eventkalender som samler foreningene, lærestedene, de eksterne aktørene og våre arrangementer. Det er arrangementer kun for studenter hvor de som deltar ønsker å bli kjent med andre, legger hun til.
Kalenderen samler det som skjer, slik at studentene slipper å Google femti forskjellige ting. I kalenderen kan du huke av for interesser og hobbyer og finne arrangementer skreddersydd for deg.
TRONDHEIM: Byen midt i landet er kjent for å ha en av de beste studentmiljøene. BERGEN: Byen i vest med finansmiljøet rundt NHH.
Bryt ut av komfortsonen
Som om det å flytte til ny by ikke var nok ut av komfortsonen? Prosjektlederen ved SiOs andre tips handler likevel om å tørre mer.
Kast deg ut i det og meld deg inn i en studentforening, motiverer Kjersti:
– Det finnes en forening for alt. Toastforening, kaffeforening, kanonball, og masse annet som er gøy. Her er det lav terskel. Du trenger ikke bli med i styret eller delta ukentlig. Det handler bare om å møte opp, og møte studenter med samme interesser.
Det kan føles sårbart, men mange er i samme situasjon som deg.
– Mye av det sosiale handler om å tørre: Å tørre å delta på ting og møte opp alene. Og så handler det om å bruke det rundt seg. Hils på de i gangen i studentboligen, snakk med sidemannen i forelesningssalen, sier Kjersti.

Men hva med det praktiske og økonomiske?
Studentøkonomien er et kapittel for seg selv, og for mange er det helt nytt å styre den selv. Husleie, nettleie, strøm og internett. Treningssenter, pensumbøker, transportutgifter og mat (som ofte blir nedprioritert). Med studielån som ofte ikke dekker halvparten av utgiftene, kan det være lurt med en plan.
– Utgiftene kan være veldig forskjellig fra studieby til studieby. Mitt tips er å få oversikt over de faste utgiftene. Hva sitter du igjen med eller hva mangler du? Mange studenter har en deltidsjobb ved siden av for å spe på studielånet, sier Thanesh Tharmarajah, som leder Finansforbundets studentarbeid.
Noen utgifter er faste, men kanskje du kan kjøpe pensumbøker brukt? Instagram-kontoer som Fattigstudent og Matskapet gir mange gode tips for billig og sunn mat på budsjett. Og gjennom studentmedlemskap i Finansforbundet får du dessuten en rekke rabattavtaler, gratis hjelp, kurs, videopsykolog og videolege.
– Glem ikke forsikring. Selv om både reiseforsikring og innboforsikring havner langt ned på listen over det man har lyst til å bruke penger på som student, gir det trygghet når økonomien allerede er trang, påpeker Thanesh.
Da han selv var student kom han langt med god planlegging og et par apper.
– Jeg bestemte meg tidlig for å planlegge middagene for en uke av gangen. På denne måten klarte jeg å holde meg til å kun handle én gang i uka og unngå masse unødvendige kjøp. Etter hvert ble jeg også introdusert for apper som Mattilbud og Too Good To Go, som førte til at jeg kunne planlegge ukesmiddagene etter hva som var rimelig den gjeldene uka, tipser han.
TIPS: For 250 kroner i året, får studentmedlemmer i Finansforbundet gratis tyveri- og ulykkesforsikringer i medlemskapet.
I tillegg får alle under 30 år 50% på innboforsikring hos gjensidige det første året, og deretter 30% rabatt. Du får også rabatt på reiseforsikring som studentmedlem.
Et kubb-eventyr
– De eneste jeg ble kjent med, var de i faddergruppen, forteller Oliver om hans første tid ved NHH i Bergen. Det var riktignok under pandemien og mange sosiale arrangement var satt på pause. Likevel så Oliver en mulighet: NHHs aktivitetsgrupper.
– Jeg skjønte tidlig at alt egentlig handler om de gruppene, ler han.
– Du kan starte akkurat det du vil. Og vi var en gjeng på syv stykker som startet med kubb.
Du vet spillet man ofte har med seg i en park, der to lag spiller mot hverandre for å slå ned hverandres trekubber – og så til slutt kongen.
Gjengen trengte noe sosialt, både for å nettverke og å få venner. Det skulle være lavterskel og uten krav til forkunnskaper. Klubben gikk fra syv til 14 medlemmer på kort tid. Og før de viste ordet av det, hadde de 80 søkere til 32 plasser.
Finn en sosial arena som passer deg
Kjersti applauderer Olivers initiativ i Bergen. Å finne en sosial arena hjelper også på studiene, tror hun. Hennes tredje tips er å kombinere det sosiale med det seriøse, slik Oliver gjorde.
– Som student får jeg selv stor verdi av å være medlem i foreninger der jeg får praktisk input som går på det faglige. I et foreningsverv får man brukt det en lærer i teori i praksis, samtidig som du får bli med på mye sosialt.
Hun minner også om muligheten til å studere sammen. Det er hyggelig å dra på kafé for å jobbe med faget, og ikke minst en fin måte å bli kjent med andre på.
Ta den kubb og la den vandre
– Først og fremst har jeg fått veldig mange gode venner, mange jeg snakker med ukentlig, og som jeg møter i Bergen og Oslo, sier Oliver om klubben han var med å starte.
Da han før sommeren søkte jobb, var foreningen en god isbryter under intervjuene.
– Jeg har lært mye av det å ta initiativ. Med 80 søkere og 32 kubbklubb-medlemmer, har jeg også fått ledererfaring.
Oliver Lille Gustavson
Bergen er forlatt til fordel for jobb i Oslo. Men kubbklubben lever videre på Vestlandet. Har Oliver noen erfaringer å dele til studenter i helt ny by?
– Engasjer deg! Det er ikke så viktig hva det er, om det er kor eller kubb eller løping. Eller løpeklubbens heiagjeng, for den saks skyld. Og utforsk den nye byen din. Ofte byr den på mye mer enn det du kan tenke deg, motiverer den tidligere kubbklubb-lederen.