Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

Student i ny by? 

Denne uken starter studiene for over 300 000 studenter. Mange har flyttet til en helt ny by. Her er tipsene som får deg på plass både sosialt og faglig. 

ALT ER NYTT: Mye må på plass når du er student i ny by. Å ta buss, trikk, tog eller t-bane er bare én av tingene du må lære deg. Akkurat dét pleier å gå ganske bra. Foto: Getty Images.

– Jeg kjente noen i Bergen, men ikke så mange, sier Oliver Lille Gustavson. Han husker godt hvordan det var å være fersk student i Bergen.

Det var både bra, nytt, uvant og litt skummelt. 

– Auditoriene er store og terskelen for å snakke med folk er ofte like stor. Min erfaring er at folk trenger noe å samles om for å bli kjent – og så bli venner, sier Oliver. Han tok sakene i egne hender og startet en studentforening for å spille kubb.

Mer om den senere…

Å flytte hjemmefra

De kommende ukene er over 300 000 studenter tilbake til studiene sine. Noen fortsetter der de slapp, mens andre starter på en bachelor- eller mastergrad. 

Nora Heir går profesjonsstudiet i psykologi og jobber for Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). Gjennom deres Instagram deler hun og kollegaene tips til hvordan studenter skal få en god studietid.

– Som student er det helt avgjørende at du har folk rundt deg. For meg ble det en liten aha-opplevelse etter pandemien.  

Nora Heir, student og ansatt i SiO

Nora tipser om å bruke den første perioden godt. Du skal ikke stresse, men likevel våge å delta på aktiviteter for å bli kjent med nye folk.

– Finn noen du klaffer med. Dere blir hverandres familie i den nye byen. Venner du kan spise middag med, snakke med og dele hverdagen med, sier Nora.

Hundrevis av arrangementer

I fjor lanserte SiO en eventkalender som samler foreningene, lærestedene, egne og eksternes arrangementer. I kalenderen kan du huke av for interesser og hobbyer og finne arrangementer skreddersydd deg. 

– I august har vi et studentslipp med mange hundre arrangementer og aktiviteter som studenter kan delta på. Inviter med noen på studiene dine, eller våg å invitere deg selv med om du hører at andre skal, tipser Nora.

Ut av komfortsonen, inn i en forening 

Det finnes en forening for alt. Toastforening, kaffeforening, kanonballforening – masse gøy. Her er det lav terskel. Du trenger ikke bli med i styret eller delta ukentlig. Det handler bare om å møte opp, og å møte studenter med samme interesser.

– Husk at de aller fleste er i samme situasjon som deg. Alle kjenner på ensomhet fra tid til annen, eller føler at andre har flere og morsommere venner og fritid enn deg. Jeg må selv minne meg på det, enda jeg har studert i to år, forteller Nora.

Mens du sakte men sikkert kommer inn i studiene og får venner, ta dem med rundom i byen.

– Det morsomste med å flytte til en ny by er å bli kjent med den. Fortsatt opplever jeg at puslespillbrikker legges på plass.

HEI! Så enkelt og samtidig så vanskelig. Like fullt, en av de mest effektive måtene å få nye (studie)venner på. Foto: Getty Images.

Men hva med det praktiske og økonomiske? 

Studentøkonomien er et kapittel for seg selv, og for mange er det helt nytt å styre den selv. Husleie, nettleie, strøm og internett. Treningssenter, pensumbøker, transportutgifter og mat (som ofte blir nedprioritert). Med et studielån som ofte ikke dekker halvparten av utgiftene, kan det være lurt med en plan. 

– Mitt tips er å få oversikt over de faste utgiftene. Hva sitter du igjen med og hva mangler du? Mange studenter har sommerjobb eller deltidsjobb på si for å spe på studielånet, sier Thanesh Tharmarajah, som leder Finansforbundets studentarbeid. 

Noen utgifter er faste, men kanskje du kan kjøpe pensumbøker brukt? Instagram-kontoer som Fattigstudent og Matskapet gir mange gode tips for billig og sunn mat på budsjett. Og gjennom studentmedlemskap i Finansforbundet får du dessuten en rekke rabattavtaler, gratis hjelp, kurs, videopsykolog og videolege. 

– Glem ikke forsikring. Selv om både reiseforsikring og innboforsikring havner langt ned på listen over det man har lyst til å bruke penger på, gir det trygghet når økonomien allerede er trang, påpeker Thanesh. 

Apropos innbo: Leiekostnaden er ofte den største posten på månedsbudsjettet til studenter – spesielt i storbyene. Orienter deg derfor om hvilke alternativer du faktisk har. Gjør det samme med stipendmuligheter. Her er det penger å hente, enten gjennom legater eller gjennom Finansforbundets stipend på 20 000 som deles ut to ganger i året.

Da han selv var student kom han langt med god planlegging og et par apper.

– Jeg bestemte meg tidlig for å planlegge middagene for en uke av gangen. På denne måten klarte jeg å handle én gang i uka og unngikk mange unødvendige kjøp. Etter hvert ble jeg også introdusert for apper som Mattilbud og Too Good To Go, som førte til at jeg kunne planlegge ukesmiddagene etter hva som var rimelig den gjeldene uka. Gratis mat på bedriftspresentasjon eller fellesmiddag med andre sparer deg også penger, tipser han.

TIPS: For 250 kroner i året, får studentmedlemmer i Finansforbundet gratis tyveri- og ulykkesforsikringer i medlemskapet.

I tillegg får alle under 30 år 50% på innboforsikring hos gjensidige det første året, og deretter 30% rabatt. Du får også rabatt på reiseforsikring som studentmedlem. 

Et kubb-eventyr

– De eneste jeg ble kjent med, var de i faddergruppen, forteller Oliver om hans første tid ved NHH i Bergen. Det var riktignok under pandemien og mange sosiale arrangement var pauset. Likevel øynet Oliver en mulighet i skolens aktivitetsgrupper. 

– Jeg skjønte tidlig at alt egentlig handler om de gruppene, ler han. 

– Du kan starte akkurat det du vil, og vi var en gjeng på syv stykker som ville spille kubb. 

De trengte en arena for å nettverke og å få venner. Det skulle være lavterskel og uten krav til forkunnskaper. Klubben gikk fra 7 til 14 medlemmer på kort tid. Og før de viste ordet av det, hadde de 80 søkere til 32 plasser. 

Ta den kubb og la den vandre

– Først og fremst har jeg fått veldig mange gode venner, mange jeg snakker med ukentlig, og som jeg møter i Bergen og Oslo, sier Oliver om klubben han var med å starte ved NHH.

Da han før sommeren søkte jobb, var foreningen en god isbryter under intervjuene. 

– Jeg har lært mye av det å ta initiativ. Med 80 søkere og 32 kubbklubb-medlemmer, har jeg også fått ledererfaring. 

Oliver Lille Gustavson

Bergen er forlatt til fordel for jobb i Oslo. Men kubbklubben lever videre på Vestlandet. Har Oliver noen erfaringer å dele til studenter i helt ny by? 

– Engasjer deg! Det er ikke så viktig hva det er, om det er kor eller kubb eller løping. Eller løpeklubbens heiagjeng, for den saks skyld. Og utforsk den nye byen din, sier han motiverende.
– Ofte byr den på mye mer enn det du kan tenke deg.