Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

10 lønnsomme grunner til å være organisert

Alle piler peker i retning av at fellesskap er det mest lønnsomme for deg.  

FELLESSKAP: En ting er at forskning peker på at fellesskap er det mest lønnsomme. Våre medlemsfordeler peker på det samme.

1. Bedre lønn

Forskning viser at organiserte tjener mer. Det er Institutt for samfunnsforskning (ISF) som står bak funnene. Jo høyere andel som er organisert, jo høyere er lønningene. Men det stopper ikke der: Resultatene viser at selv ved lav organiseringsgrad, går de ansatte mer opp i lønn – inkludert de som ikke er organiserte. 

Dessuten står det i tariffavtalen at ansatte som ikke har hatt lønnsøkning på to år, skal få begrunnelse av arbeidsgiver og leder på arbeidsplassen. 


2. Gratis hjelp hvis det oppstår problemer i arbeidslivet 

Hele 9 av 10 mener tryggheten de får ved et medlemskap er viktig. For fra tid til annen oppstår det arbeidsrettslige konflikter i arbeidslivet. Ofte løses dette lokalt med tillitsvalgte. Andre ganger krever en konflikt et større apparat som også inkluderer advokater. 

Finansforbundet har ni advokater som har spesialisert seg i arbeidsrett og som kan ta din sak helt til høyesterett – helt gratis. 

3. Fantastiske medlemsfordeler for studenter

Her snakker vi gratis videopsykolog og videolege, forsikringer, stipend på 20 000 kroner, karrierehjelp og sjekk av CV, søknad og arbeidskontrakt, gratis kurs og arrangementer, gunstige bank- og lånevilkår og en rekke rabattavtaler. Puh, prøv å si den setningen uten å puste. En fin oversikt finner du her.

4. Fornyer din kunnskap og kompetanse

Hvert år deler Finansforbundet ut fem millioner kroner til kompetanseheving, studier og videreutdanning. Her er det både sentrale og lokale beløp du kan søke om. Medlemmer kan få inntil 30 000 kroner til videreutdanning i året, i tillegg til at du kan søke lokale stipender. 

HEPP OG PEPP: Videreutdanning og kompetanseheving bidrar til at CV-en din blir hakket bedre.

5. Et av landets beste banktilbud og boliglån

Hva er vel kjedeligere enn å betale for mye i renter? Medlemmer i Finansforbundet får et av landets beste banktilbud i Nordea med en av markedets beste boliglånsrenter. Det betyr at du kan bruke mindre penger på lån og mer på det du selv vil. 

Banklånet har ingen etableringsgebyr, og du får som kunde i banken medlemsrente på sparekonto i tillegg til tilgang på et rikt utvalgt av investeringsmuligheter. Snuser du på å kjøpe bil, kan du få medlemspris på billån og inntil 100% finansiering i Nordea. 

6. Fantastiske forsikringer

Du trenger ikke bare trygghet i arbeidslivet, men også i privatlivet, og vi har fremforhandlet skikkelig gode medlemsrabatter på forsikringer i Gjensidige. 

Nye medlemmer får halv pris på innboforsikring det første året, som hjelper deg om du skulle bli utsatt for tyveri, brann, ID-tyveri eller om du får besøk av veggdyr – for å nevne noe. 

I tillegg kan du få livsforsikring, bilforsikring og reiseforsikring til gode priser. Faktisk så gode at mange medlemmer sparer inn hele medlemskontingenten ved å benytte seg av tilbudet. 

7. Automatisk opp et lønnstrinn etter foreldrepermisjon

Vi har fortsatt en vei å gå før vi når fullstendig likestilling i arbeidslivet – også i finans. Dette jobber Finansforbundet for å forbedre på flere nivåer.

Et godt eksempel på vårt arbeid er at alle som er organisert hos oss, som tar ut foreldrepermisjon i minst fem måneder, automatisk går opp et lønnstrinn når de komme tilbake på jobb. Dette har ført til at flere menn i finans tar ut foreldrepermisjon, uten å miste lønnsutviklingen. Det samme gjelder selvsagt også kvinner, som nå ikke risikerer å gå glipp av lønnsutvikling fordi de er borte fra arbeidsplassen i en periode. Dette er forhandlet frem med FinansNorge. 

8. Likelønn og mindre forskjeller

Hånd i hånd med likestilling går likelønn. Her jobber vi aktivt for å utjevne forskjeller mellom kvinner og menn i tilsvarende stillinger. Et eksempel er de tillitsvalgtes arbeid med ARP (aktivitets og redegjørelsesplikt for arbeidsgivere) hvor tillitsvalgte kan rapportere likelønnsindikatorer ved de ulike arbeidsplassene. Her kan også medlemmer be om innsikt i hva som er gjennomsnittslønn i sin stillingsgruppe. Dette styrker den ansatte inn i en lønnsforhandling. 

Som en del av likestillingsarbeidet, bidrar også Finansforbundet med midler til forskning på området.

LIKESTILLING: En del av likestillingsarbeidet til Finansforbundet handler om å utjevne lønnsforskjeller mellom menn og kvinner i tilsvarende stillinger i finans.

9. Hva med å eie din egen arbeidsplass?

Finansforbundet jobber for mer medeierskap i finansbransjen. Forskning viser at når ansatte tar del i aksjeandelen, gir det mer stabile og robuste bedrifter. Når kapital fordeles på flere eiere, gir det positive ringvirkninger som: Bedre bedriftsdemokrati, økt satsing på kompetansebygging, økt overlevelse for bedrifter, mindre kontrollbehov, mindre sykefravær og mer positive holdninger til egen arbeidsplass. 

Og du som eier kan ta del i utbytte. Det er bra for lommeboken din.

10. Kurs og arrangementer over hele landet

Både gratis og med rabatterte priser: Vi har kurs over hele landet, i alt fra Excelkurs og stressmestring til ledelse og arbeidsflyt. Du kan også se gratis webinarer om temaer som kryptovaluta, kunstig intelligens og psykisk helse på arbeidsplassen. Var det noen som sa “kunnskap er penger”?